Ce documente trebuie să depui pentru o pensie mai mare? Termenul expiră în curând pentru pensionari

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.10.2024 - 08:01
Ce documente trebuie să depui pentru o pensie mai mare. Termenul expiră în curând pentru pensionari Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Ce documente trebuie să depui pentru o pensie mai mare. Termenul expiră în curând pentru pensionari Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ce documente trebuie să depui pentru o pensie mai mare. Termenul expiră în curând pentru pensionarii care au șansa de a primi mai mulți bani.

SHARE

Mai sunt doar câteva zile până când pensionarii pot contesta decizia cu pensia recalculată. Vorbim despre persoanele care au primit documentul la începutul lunii septembrie și care doresc să îl conteste la Casa de Pensii. 

Citește și: Pensionarii au luat la recalculare pensie cu 140 lei mai mică decât a spus guvernul. Cine e vinovat?

Cele mai multe nemulțumiri pornesc de la formula de calcul și de la împărțirea vechimii în mai multe categorii de perioade: contributive, necontributive și activități profesionale de pe urma cărora primesc punctaje pentru venituri nepermanente. 

Citește și: Câte sute de lei au pierdut la pensie pensionarii care au avut grupe de muncă și „condiții speciale”

Sute de pensionari se prezintă zilnic la casele de pensii pentru a vedea de ce calculele au fost modificate. 

Citește și: Cum iei ajutor de încălzire de 500 lei pentru această iarnă? Cererile au început să fie depuse

Există și persoane care au decis să meargă mai departe, cu decizia de recalculare în instanță. Pensionarii care au înaintat acest demers spun că seniorii trebuie să aibă grijă la modul în care fac plângerea.

Conform legii, ei au la dispoziție 45 de zile să facă o contestație de la primirea plicului.

Ce documente trebuie să depui pentru o pensie mai mare. Termenul expiră în curând pentru pensionari

„Am depus dosarele pentru contestația la decizia de recalculare primită, deși mai aveam câteva zile până la termenul de 45 de zile! 

Atenție ! Fiecare dosar trebuie făcut în 2 exemplare, iar cererea propriu zisă trebuie în 3 exemplare din care 1 exemplar rămâne la dvs. cu ștampila cu nr de intrare.

Citește și: Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii?

Pe fiecare pagină din dosar se scrie “conform cu originalul”. Pentru București  dosarul trebuie depus la Registratură pentru Secția a VIII -a de la parter, a fost ceva coadă . Programul este între orele 9.30-14.00”, a spus un pensionar care contestă în instanță decizia de recalculare.

Decalaje mari se pot produce deoarece reprezentanții caselor de pensii au anunțat faptul că răsunsurile la cererile de revizuire a deciziilor se pot întinde chiar și pe trei luni. 

Citește și: Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?

Adeverințele cu veniturile nepermanente nu aduc bani în plus

Pe lângă contestarea deciziilor de pensie, în prezent, casele de pensii primesc adeverințele cu veniturile nepermanente, adică sporurile, zilele de weekend muncite, turele de noapte etc. 

Și aici, pensionarii trebuie să fie foarte atenți deoarece pe lângă costurile percepute de firmele de arhivare, ei pot fi taxați chiar de angajații caselor de pensii. 

Citește și: Care pensionari pierd 2.000 lei din pensie peste numai câteva zile? Cum pot împiedica acest lucru?

De ce? Pentru că nu toate perioadele lucrate înainte de 2001 le pot aduce venituri în plus. Ba chiar mai mult, există situații în care pensia poate scădea, iar dacă la marea recalculare legea le-a permis să rămână cu cea mai mare pensie în plată, aici, noul calcul va rămâne bătut în cuie. Chiar dacă ar fi vorba de o scădere.

„Se cunosc problemele pentru mulți care nu au putut până acum să depună aceste adeverințe sau încă nu pot să le obțină  de la angajator ( a falimentat, sunt distruse, nu mai există datele, etc.) ori de la Arhivă (timp lung, costuri uriașe, etc.).

Calculul pensiei

Beneficiul potențial al acestora este cuantificat în puncte în plus pentru calculul pensiei. Știu că unii pot fi surprinși, dar există situații în care ele nu aduc puncte suplimentare care să se adauge la punctajul deja aprobat, emis și echivalent plătit că pensie de către CNPP, ci culmea ele reduc punctajul deja avut”, a anunțat un pensionar.

Citește și: Ce DOCUMENTE trebuie să depună pensionarii ca să ia o pensie mai mare în 2025? Statul le-a pierdut

Astfel, cei care au vrut să depună adeverințele cu veniturile nepermanente spun că ar trebui făcute câteva simulări înainde de a depune dosarele la casa de pensii. 

„Un mic sfat: înainte de a le depune la casa de pensii, e bine de făcut o simulare, să se vadă din calcul dacă ele chiar aduc puncte în plus.

Știu că mulți nici nu își închipuie această treaba, dar problema e reală, personal am făcut niște verificări când am avut ocazia pentru niște amici sau rude și nu totdeauna s-a ieșit pe plus”, a mai spus pensionarul. 

Există firme care te pot ajuta să obți aceste adeverințe. Dar prețul pentru o astfel de adeverință începe de la 400 de lei și poate ajunge și la 1.000 de lei.

Statul a impus niște reguli firmelor de arhivare să nu perceapă niciun ban pentru adeverințele eliberate pensionarilor care au venituri mai mici de 3.000 de lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te