Ce a pățit un angajat chiar în prima zi la noul job: ”Pe la 9 și ceva mă cheamă HR cu jurista”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.10.2024 - 16:11
Ce a pățit un angajat chiar în prima zi la noul job: ”Pe la 9 și ceva mă cheamă HR cu jurista” - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ce a pățit un angajat chiar în prima zi la noul job: ”Pe la 9 și ceva mă cheamă HR cu jurista” - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Un angajat din România a trecut printr-o experiență extrem de neplăcută chiar în prima zi a noului loc de muncă. Compania a decis să ia această hotărâre în legătură cu el deși trecuse de toate probele interviului și semnase contractul de muncă.

SHARE

Un angajat român a avut parte de o experiență extrem de neplăcută chiar în prima zi la noul job. Bărbatul a fost chemat la departamentul de resurse umane iar acolo a primit vestea. 

Deși semnase contractul de muncă, i s-a comunicat că este concediat. I s-au dat două motive, însă angajatul consideră că este nedreptățit. 

Ce a pățit un angajat chiar în prima zi la noul job: ”Pe la 9 și ceva mă cheamă HR cu jurista”

Bărbatul și-a spus povestea pe o platformă de socializare. El spune că deja refuzase o ofertă și că acum este în ipostaza de a-și căuta din nou de muncă. 

Citește și: Salariul minim va crește la 4050 lei. Patronii avertizează: Vin creșteri de prețuri și concedieri

”Dat afară în prima zi, la prima oră. După aproape o lună de interviuri și teste am semnat contractul cu firma asta milionară în euro. Astăzi, prima zi, mă prezint la birou așteptând să primesc ceva de făcut.

Pe la 9 și ceva mă cheamă HR cu jurista că să îmi spună că nu sunt compatibil cu valorile lor, argumentând că am făcut nu stiu ce glumă sarcastică în timpul unuia dintre interviuri și că după ce am semnat contractul nu am luat acasă pliantul cu valorile firmei, ceea ce înseamnă că nu respect firma și ei nu pot accepta așa ceva.

Și că decizia vine de la conducere (care nici nu știu cine e).

Înainte să credeți că trolez, gândiți-vă ce față am făcut eu când am auzit așa ceva. Mi-au pus pe masa o decizie de încetare a contractului pe care am refuzat să o semnez sau să o citesc pentru că am ieșit direct afară”, a scris bărbatul pe Reedit.

Citește și: 10.000 lei lună are nevoie o familie pentru un trai decent. Viața cu 2.000 lei mai scumpă ca în 2022

Acesta susține că de fapt salariul negociat (mediu pe economie) ar fi de vină pentru decizia de concediere. Problema este că venind la firma respectivă, bărbatul ar fi rezolvat o altă ofertă. 

”Asta înseamnă că trebuie să încep căutările din nou, să umblu iar la interviuri și să dau explicații întregii familii pe rând cu ce s-a întâmplat. Și fară salariu.

Știu că nu au nevoie de un motiv în perioada de probă, dar nici nu sunt dispus să accept o asemenea bătaie de joc.

Ce șanse am să obțin macar un salariu compensatoriu până găsesc altceva? Îi pot da în judecată pentru discriminare?”, a scris bărbatul pe rețeaua de socializare. 

Postarea sa a devenit virală și mulți au comentat pro și contra. 

Cineva a povestit că se află într-o situație asemănătoare.

”Așa am pățit și eu joia trecută, am fost sunată de HR după training (care a fost înregistrat) că vezi doamne sunt împotrivă demersurilor lor și cum decid ei să facă testele pt competențele candidaților când tot ce am zis a fost ”la

 interviu nu mi s-a zis că există un test eliminatoriu după training” la care și alte fete au zis ca mine, când m-a sunat ea mi-a spus că aș fi zis că nu vreau să dau testul final și acuma mă chinui să-mi caut de muncă”, a scris o utilizatoare a platformei.

O altă persoană a spus că dacă avea semnat contract direct pe perioadă nedeterminată, concedierea se făcea mai greu. 

”Aviz persoanelor interesate....perioada de probă e negociabilă...Părțile pot decide să nu o introducă în contract”.

”Din păcate nu ai șanse să obții ceva, deși cel puțin motivația cu gluma e cel puțin imbecilă. Cum să fie întrerupt contractul pentru ceva petrecut în timpul interviului? E absurd”, a scris altcineva.

Altcineva i-a spus că în perioada de probă contractul poate fi întrerupt de ambele părți și că exista posibilitatea ca și el să plece în această perioadă pentru altceva mai bun.

”Poți încercă să mergi cu jalba la ITM sau să îi dai în judecată cu argumentul că de fapt tu nu ai avut niciun fel de oportunitate să faci ceva, dar... legea permite întreruperea contractului fară justificări, la fel cum și tu poți lucra 3 săptămâni și să pleci apoi de pe o zi pe alta fară să îți pese, astfel încât repet (în funcție și de clauzele din contract și de motivațiile din acea întrerupere) șansele să obții ceva sunt foarte mici”, a scris persoana respcetivă. .

”Cred că tocmai ți-a trecut glonțul pe lângă ureche. Nu știu ce companie e asta, dar nu una la care aș dori să lucrez, asta e sigur”, este un alt comentariu.

”Dreptul angajatorului de a denunța unilateral contractul individual de muncă este abuziv „câtă vreme s-a dovedit că motivul real al acestei denunțări nu a avut nici o legătură cu aptitudinile profesionale ale reclamantei.

Chiar dacă notificarea emisă de una din părți nu trebuie motivată, aceasta trebuie să fie expresia exercitării cu bună-credință a drepturilor, iar în privința angajatorului presupune concluzia necorespunderii angajatului pentru postul respectiv.

În caz contrar, s-ar ajunge la un abuz de drept din partea angajatorului, care ar putea înceta contractul după bunul plac, cu încălcarea flagrantă a drepturilor angajatului. Perioada de probă reprezintă practic probarea, verificarea aptitudinilor profesionale ale angajatului și stabilirea dacă acesta corespunde sau nu postului”, a scris o altă persoană pe Reedit.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te