Copiii infractori. 37 de minori din Gorj, urmăriți penal pentru loviri, furturi și tâlhării

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.09.2020 - 11:57
Fata de 13 ani, bătută de alte trei colege, de 14 ani, în Gorj. Cazul a șocat o țară întreagă. Sursa foto: Captură video via gorjonline.ro

Cazul copilei din Gorj, de 13 ani, lovită și insultată de trei colege cu un an mai mari, a șocat opinia publică. Cu toate acestea, datele Poliției privind infracțiunile făcute de minorii din Gorj arată că acest caz nu este singular.

SHARE

În primele opt luni ale lui 2020, 37 de copii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani sunt urmăriți penal pentru loviri, furturi, șantaj, tâlhării sau conducerea unei mașini fără permis, arată un răspuns al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj, la solicitarea Newsweek România.

De asemenea, în același interval, au fost sesizate și patru infracțiuni de lovire asupra minorului și cinci infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului.

În ceea ce privește cei 37 de copii urmăriți penal în prezent, situația se prezintă astfel:

- 12 furturi  - Art. 228 NCP

- 10 infracțiuni de lovire sau alte acte de violență – Art. 193 NCP

- 5 infracțiuni privind conducerea unei mașini fără permis de conducere - Art. 335 NCP

- 2 infracțiuni de tâlhărie calificată – Art. 234 NCP (prin folosire de arme sau substanțe explozive, narcotice, simulare de calități oficiale, persoană mascată, în timpul nopții, într-un mijloc de transport, prin violare de domiciliu sau sediu profesional, tâlhăria cu vătămare corporală)

- 2 infracțiuni de conducere a unui vehicul neînmatriculat - Art. 334 NCP (punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul/tramvai neînmatriculat sau neînregistrat)

- o infracțiune de șantaj - Art. 207 NCP

- o infracțiune privind tulburarea ordinii și liniștii publice - Art. 371 NCP

- o infracțiune de purtare a unor obiecte periculoase în mulțime sau în mijloacele de transport în comun - Art. 372 NCP (port sau folosire fără drept de obiecte periculoase la adunări publice, manifestări sportive sau culturale, în mijloace de transport în comun (cuțit, pumnal, box, arme neletale, șocuri electrice, substanțe lacrimogene)

- 3 infracțiuni prevăzute de Codul Silvic 

Citește și: GORJ Tatăl agresoarei de 14 ani: Sunt alții cu săbii și nu le-a făcut nimeni nimic

În Gorj sunt 17.429 de copii cu vârste între 14 și 18 ani, conform datelor Institutului Național de Statistică pentru anul 2020.

 

Amintim că, potrivit unui studiu al Salvați Copiii, din 2016, unul din șase copii povestea că a fost bătut la școală de un coleg. Conform acestui studiu, unul din patru copii era umilit la școală în mod constant, în fața colegilor, de alți colegi, unul din cinci copii recunoștea că umilește un alt coleg în mod repetat. Trei din 10 copii povesteau că sunt excluși din grupul de colegi, iar 73 la sută dintre elevi fuseseră martori la cel puțin o situație de bullying în școala în care învățau.

Copiii victime ale violenței altor copii se confruntă cu depresia, au gânduri de suicid, stimă de sine scăzută, sunt anxioși și au tendința să se izoleze de ceilalți.

Copiii agresori, la rândul lor, sunt copii de cele mai multe ori abuzați acasă, care învață că violența este singura modalitate prin care pot rezolva o problemă – aceștia sunt mai expuși riscului să devină delicvenți ca adulți, arată Salvați Copiii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te