Violența între copii este un lucru obișnuit în școala românească, unde unul din șase copii povestea că a fost bătut de un coleg, conform unui studiu privind situația bullyingului la nivel național, efectuat de Salvați Copiii în 2016.
Conform acestui studiu, unul din patru copii era umilit la școală în mod constant, în fața colegilor, de alți colegi, unul din șase copii era bătut în mod repetat, unul din cinci copii recunoștea că umilește un alt coleg în mod repetat. Trei din 10 copii povesteau că sunt excluși din grupul de colegi, iar 73 la sută dintre elevi fuseseră martori la cel puțin o situație de bullying în școala în care învățau.
Copiii victime ale violenței altor copii se confruntă cu depresia, au gânduri de suicid, stimă de sine scăzută, sunt anxioși și au tendința să se izoleze de ceilalți.
Copiii agresori, la rândul lor, sunt copii de cele mai multe ori abuzați acasă, care învață că violența este singura modalitate prin care pot rezolva o problemă – aceștia sunt mai expuși riscului să devină delicvenți ca adulți, arată Salvați Copiii.
Și copiii martori la situații de violență sunt afectați de ceea ce văd: devin victime tăcute, a căror dezvoltare socio-emoțională este afectată de o cultură a pasivității, fricii și vinovăției difuze, deopotrivă.
Citește și: Minoră bătăușă, reținută după ce a fost filmată umilind alte fete. Părinții, amendați
GORJ Tatăl agresoarei de 14 ani: Sunt alții cu săbii și nu le-a făcut nimeni nimic
Bullyingul este interzis prin lege în școlile românești, prin legea 221/2019, care completează Legea educației naționale. În toate școlile trebuie să existe grupuri anti-bullying, din care să facă parte directorul școlii, consilierul școlar și mai mulți profesori, care să urmărească și să împiedice acțiunile de bullying. Atât copiii victime, cât și copiii agresori beneficiază de consiliere gratuită.
Măsurile pe care trebuie să le ia școlile pentru prevenirea bullyingului sunt cuprinse într-un Ordin de ministru publicat Monitorul Oficial în iunie 2020 și le puteți consulta aici.
Copiii care au fost victime ale bullyingului pot suna la Telefonul Copilului – 116 111, unde beneficiază de asistență psihologică, iar online pot citi mai multe despre bullying aici.
Citește și: Poate fi oprit bullying-ul? Cine îi apără pe copiii noștri în școli