Câte mii de lei costă o zi de spitalizare în România? Prețurile au crescut de 6 ori în ultimii ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.01.2024 - 16:05
Câte mii de lei costă o zi de spitalizare în România? Costurile au crescut de 6 ori în ultimii ani - Foto: Pexels / Anna Shvets

Peste 1.500 de lei costă o zi de spitalizare în România. Costurile au crescut de 6 ori în ultimii ani, iar cei care nu au asigurări sunt buni de plată foarte mulți bani. Dacă au aceste sume.

SHARE

Peste 1.500 de lei costă o zi de spitalizare în România. Costurile au crescut de 6 ori în ultimii ani, iar cei care nu au asigurări sunt buni de plată foarte mulți bani. 

Citește și: Marile spitale din România, în pragul colapsului! Au dificultăți din cauza scumpirilor. Soluția MS

Cifrele apar într-un raport al Curții de Conturi din 2021, ultimul de acest gen. Din facsimiluld e mia jos vedeți că o zi de spitalizare costă peste 1.588 de lei. Este o creștere de apropae 6 ori a prețuluiu care, în 2014, era de 288 de lei.

La nivelul unităților sanitare spitalicești, conform Ordinului ministrului sănătății nr. 1384/2010 au fost aprobați indicatorii de performanță ai managementului spitalului public, prin care sunt stabilite obligaţiile managerului în domeniul politicii de personal, a serviciilor medicale, a managementului economico-financiar, precum și a managementului administrativ.

Câte mii de lei costă o zi de spitalizare în România? Costurile au crescut de 6 ori în ultimii ani

Ca urmare a acțiunii de documentare și a auditului de performanță, au fost reținute aspectele de mai sus se arată în explicația fotografieie de mai sus.

Din raport mai aflăm că toată calitatea serviciilor medicale acordate cetățenilor este influențată atât de faptul că serviciile medicale acordate sunt decontate cu întârziere cât mai ales de faptul că, sistemul utilizat pentru decontarea serviciilor medicale de tip spitalicesc în regim de spitalizare continuă nu este în concordanță cu nivelul real al costurilor pentru serviciile medicale spitalicești, acest aspect conducând la subfinanțarea sistemului spitalicesc.

Câți români s etratează în spitale?

Ministerul Sănătăţii a realizat o analiză pentru primele 6 luni din 2023 privind numărul de cazuri tratate în spitalele publice din România şi în cele private, precum şi o comparaţie faţă de perioada prepandemică, din 2019.

Documentul arată că, în primele 6 luni din acest an, numărul de cazuri în spitalizare continuă a crescut cu 9,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, până la 101.663, în timp ce numărul de spitalizări de zi s-a majorat cu 63,1%, la 681.614.

Spre comparaţie, în spitalele publice din ţara noastră s-au înregistrat, în prima jumătate a acestui an, 1,68 milioane de cazuri de spitalizare continuă şi circa 2,26 milioane de spitalizări de zi.

Citește și: Câți români se tratează în spitalele de stat și câți la privat. Analiză comparativă 2019 - 2023

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te