Cât te costă prima carte electronică de identitate. MAI a făcut anunţul oficial

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.12.2023 - 11:15
Cât te costă prima carte electronică de identitate - Foto: INQUAM PHOTOS /Octav Ganea

Cât te costă prima carte electronică de identitate. MAI a făcut anunţul oficial. Măsura apare într-un proiect de hotărâre pus, de puțină vreme, în dezbatere publică.

SHARE

Cât te costă prima carte electronică de identitate. MAI a făcut anunţul oficial. Măsura apare într-un proiect de hotărâre pus, de puțină vreme, în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

La emiterea primei cărți electronice de identitate, solicitanții vor fi scutiți de plata taxei, costurile cu emiterea acesteia urmând să fie acoperite cu bani din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile.

Cât te costă prima carte electronică de identitate

Un proiect de hotărîre de Guvern pus în dezbatere publică de MAI stabileşte că persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani vor fi scutite de la plata contravalorii cărții electronice de identitate, solicitate în cazul primei cereri, într-un interval de timp de cinci ani.

Condiţia de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 180 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Pentru cărţile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de cinci ani, intervalul de timp se consideră a fi îndeplinit cu 180 de zile înainte de împlinirea acestuia.

Exceptarea de la plata taxei de buletin se va aplica fie că este vorba de primul act de identitate al unei persoane, solicitat la împlinirea vârstei de 14 ani, fie atunci când acesta se preschimbă.

Citeşte şi: 900 de euro permisul fals de conducere. E plin Internetul de astfel de escrocherii

Aceasta când datele conținute au suferit modificări (numele sau prenumele titularului ori domiciliul se schimbă), în cazul deteriorării, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate și altele.

De fapt, la situațiile în care se aplică acum excepția de la plata contravalorii actelor de identitate se adaugă una nouă, și anume la emiterea primei cărți electronice de identitate.

Citeşte şi: Giulescu: „5 milioane de cărţi electronice de identitate, suportate din fonduri alocate prin PNRR”

Primele cinci milioane de cărţi de identitate vor fi cu siguranţă suportate din fondurile PNRR alocate în acest sens, anunţa Evidenţa Populaţiei, la începutul acestui an.

Un al doilea element esenţial este crearea mecanismului de interoperabilizare a sistemelor de evidenţă, pe care Direcţia de Evidenţa Persoanelor le gestionează.

Este vorba de actualul sistem informatic naţional pentru evidenţa persoanelor şi sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă, care a devenit operaţional în toamna acestui an. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te