900 de euro permisul fals de conducere. E plin Internetul de astfel de escrocherii

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.08.2023 - 18:12
900 de euro permisul fals de conducere - Foto: Florin Budescu

Un permis fals, realizat ilegal, costă între 570 de euro și 900 de euro. Internetul este invadat de anunțuri care promit realizarea de permise de conducere, oferite spre vânzare. Falsificatorii promit oamenilor că vor obține permise de conducere valabile.

SHARE

Direcția de Permise și Înmatriculări spune că doar ea eliberează documentele, iar cele de pe Internet sunt false.

"Plătiţi numai după ce licenţa este gata!", promit falsificatorii, ca să dea un iz de credibilitate anunţului. În subtext, se află în realitate mesajul subliminal: "Noi suntem oameni cinstiţi. Nu luăm banii înainte şi vă ţepuim". Dar e ţeapă.

900 de euro permisul fals de conducere

În anunțurile care au invadat Internetul, hoții spun că viitorul permis de conducere este înregistrat în baza de date a Poliției și că e valabil în toate statele europene.

Pentru un permis produs în trei zile, trebuie plătiţi 900 de euro. Escrocii afirmă că produc permise de conducere de patru ani și nimeni nu s-a plâns.

"Întreprinzătorii" postează constant, pe paginile de Facebook, zeci de permise, pentru a arăta că oamenii apelează la serviciile lor.

Citeşte şi: Accident mortal cu două victime produs de un șofer fără permis pe DJ 141. Trafic complet blocat

Imediat după ce i-ai spus unui astfel de fabricant de permise false că vrei să ne ajute, te întreabă de ce categorie ai nevoie, dacă ai susținut examenul la școala de șoferi sau dacă știi să conduci.

"Aș vrea și eu permis de conducere.
Da, sunt legale, originale."

Cum se obervă, primul reflex verbal al omului este să te asigure că face ceva legal. Nu trebuie să te laşi păcălit.

Urmează o promisiune: permisul va fi gata în cinci zile. Micul înreprinzător vivace îţi cere să îi trimiţi o fotografie cu cartea de identitate, semnătura ta, pe o hârtie albă, și o poză electronică.

Citeşte şi: Atenţie, poliţiştii vă pot lua permisul pe baza filmărilor apărute pe internet! Cum e posibil

Asta este rețeta de succes a tuturor hoților. Ca să dovedească faptul că sunt permise înregistrate în baza de date a autorităților, trimite și o fotografie-probă a veridicităţii.

Ulterior, ca să te convingă că oamenii apelează la serviciile lor, îţi trimit un clip, cu o persoană care despachetează permisul abia primit. În repetate rânduri, te anunță că nu ai probleme cu Poliția, dacă te oprește la vreun control.

Un alt falsificator spune că lucrează cu o școală de șoferi. Dosarele clienților ar fi puse printre dosarele elevilor de la școala de șoferi, care au absolvit.

Ce spune DRPCIV

Marius Petrache, șef Serviciu Regim Permise de Conducere și Examinări, DRPCIV, spune cum stau lucrurile în realitate, conform Digi24:

"Nu există o altă modalitate de obținere a permisului de conducere românesc, decât după finalizarea cursurilor unei școli de conducători auto și susținerea și promovarea probelor teoretice și practice.

Examenul se organizează numai la serviciile publice comunitare - Regim Permise de conducere și Înmatricularea Autovehiculelor. Orice altă modalitate este ilegală și poate atrage răspunderea penală.

Cei care vând permise ilegal comit o infracțiune, iar dacă sunt prinși, pot face închisoare."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te