Cât de mult cresc pensiile românilor comparativ cu ale maghiarilor și polonezilor. Diferențe uriașe

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.10.2023 - 20:02
Cât de mult cresc pensiile românilor - Foto: Pexels / Kampus Production

Cât de mult cresc pensiile românilor comparativ cu cele ale maghiarilor și polonezilor e o întrebare corectă care reflectă nivelul de trai. Există diferențe uriașe.

SHARE

Cât de mult cresc pensiile românilor comparativ cu ale maghiarilor și polonezilor? Diferențe sunt uriașe mai ales dacă le raportăm la inflație.

Cât de mult cresc pensiile românilor comparativ cu ale maghiarilor și polonezilor. Diferențe uriașe

Polonia urmează să crească pensiile cu 11,9%, potrivit presei poloneze consultate de Newsweek România.

În Polonia s-a anunțat creșterea pensiilor care e corelată cu inflația. Biroul Central de Statistică polonez a confirmat că inflația este din ce în ce mai mică. În septembrie, prețurile au crescut cu 8,2%. În ianuarie, rata de creștere a prețurilor a fost de 17,2%, scriu polonezii. 

Potrivit unui sondaj realizat de Banca Națională a Poloniei (NBP) la sfârșitul lunii septembrie, inflația ar putea scădea mai repede decât se aștepta în urmă cu câteva luni. Rata medie anuală a inflației (așa-numita prognoză centrală) ar trebui să fie de 11,9%, ceea ce înseamnă că pensiile ar putea crește doar cu atât anul viitor. 

Astfel, creșterea pensiilor va fi, în mod real, zero fiind egală cu inflația.

Ungaria: pensiile cresc pentru că inflația crește

În Ungaria, creșterea pensiilor va fi mai mare, dar asta numai pentru că inflația este uriașă.

"Am păstrat valoarea pensiilor în fiecare an și am reușit chiar să plătim o primă de pensie atunci când economia țării mergea bine", a declarat Gergely Gulyás, purtător de cuvânt în guvernul maghiar. El a adăugat că guvernul a putut să-și respecte acest angajament chiar și în timpul epidemiei de COVID și acum în timpul războiului din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că, în acest an, inflația a fost mai mare decât se aștepta, prin urmare, singura modalitate de a păstra valoarea pensiilor a fost plata unui supliment de pensie. Prin urmare, în noiembrie, poștașul va aduce în medie aproape jumătate de pensie în plus. 

De asemenea, el a recunoscut că se așteaptă ca inflația să fie de 18,5%, ceea ce înseamnă că majorarea anterior anunțată a pensiei de 15% va trebui să fie suplimentată cu 3,5%. Acest lucru înseamnă un plus de 3,5 la sută față de pensia deja majorată cu 15 la sută, scrie hungarytoday.com

Ca în cazul Poloniei, majorarea pensie va fi, în mode real, zero.

România: majorare peste rata inflației

Îna cest moment, sunt multe variabile deoarece vom avea parte de o nouă lege a pensiilor, de o reclaculare a tuturor pensiilor și de o indexare.

Indexarea ar trebui să se facă cu 7%, care e rata inflației, plus 1- 1,5 % care reprezintă creşterea reală (50%) a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Citește și: Cine sunt românii cu o creștere record de 38% la pensie. Trebuie să fie născuți în anumiți ani

Ministrul Marcel Boloș a spus, la un post tv, că pensiile vor crește, anul viitor, cu 14% și asta va implica un efort de 16 miliarde de lei. 

Marcel Boloş a precizat că noua majorare ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Doar că Boloș a fost contrazis pe Marrcel Ciolacu cel care a anunțat că vor fi creșteri diferențiate.

Citește și: Guvernul anunță cu ce sume cresc pensiile în 2024. Majorările vor însemna 16 miliarde de lei

Newsweek a scris că indexarea va fi de maxim 11% la femei și de maixim 30% la bărbați. Existând, e drept, și cazuri, mai puține în care vom avea creșteri negative de pensie.

Citește și: Pensiile bărbaților cresc și cu 20% mai mult ca ale femeilor după recalculare. Care este explicația

Ca o concluzie: România pare singura țară din cele 3 care unde pensiile cresc cu un procent peste rata inflației.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te