Cât câștigă un șofer de TIR în România, Germania, Spania sau Italia. Este tot mai căutat acest job

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.01.2024 - 11:43
Șoferii de TIR câștigă mii de euro în străinătate FOTO: Profimedia Images

Transportul mărfurilor pe cale rutieră s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, în toată Europa, astfel că firmele de transport s-au dezvoltat rapid. Acest lucru a dus și la creșterea locurilor de muncă în domeniu, iar meseria de șofer de tir a devenit una foarte căutată.

SHARE

Mulți români aleg meseria de șofer de TIR, unii pentru o perioadă limitată de timp, alții ajung să lucreze pe camioane toată viața. 

Nu este o meserie ușoară, însă se câștigă foarte bine și din acest motiv oamenii aleg să meargă pe acest drum. După câteva luni de practică în România, mulți șoferi profesioniști își găsesc joburi de șoferi de TIR în străinătate. În Germania, Italia, Spania, salariile sunt de câteva ori mai mari ca în țară.

Cât câștigă un șofer de TIR în România, Germania, Spania sau Italia. Este tot mai căutat acest job

În anul 2024, unul dintre cele mai bine plătite locuri de muncă este cel de șofer de Tir. Conform anunțurilor publicate pe platforma eJobs, un șofer de TIR, categorie E, poate câștiga 6.000- 8.000 de lei net pe lună. 

Salariile pot varia, însă, în funcție de experiență, de categoria de permis, de tipul camionului pe care-l conduce, de cât de mult este dispus să muncească, de distanțele pe care trebuie să le parcurgă, dacă au curse și în străinătate, etc. 

Citește și: Un tânăr șofer român de TIR dezvăluie ce „șmecherie” face să câștige și peste 3.000 € în Germania

Şoferul de camion este o profesie care se bucură în prezent de o mare popularitate și în străinătate, În Europa de Vest, în medie, șoferii de camion pot conta pe un salariu lunar brut de 3.000-4.000 de euro.

Însă salariul de bază nu include costul indemnizației de șofer. 

Astfel, potrivit platformelor de recrutare, în Germania, câștigurile șoferilor de camion se situează în  intervalul 1.850-4.000 de euro. La aceste sume se adaugă diverse bonusuri în funcție de performanță și de exeperiență. 

Citește și: Un șofer de TIR român a făcut Dreptul, apoi a dat în judecată firma la care a lucrat. Motivul

În Franța, salariile șoferilor de TIR ajung la 2.300- 3.800 de euro.

În Italia, șoferii de TIR pot câștiga 2.500-3.300 de euro, iar în Spania, salariile acestor pot ajunge la 3.000 de euro pe lună. 

Citește și: Șofer de camion, cea mai căutată meserie în UE. Situație gravă în UK, din cauza plecării românilor

Sunt foarte mulți români care sunt angajați la firmele de transport din străinătate, unii chiar dacă nu au experiență. În cazul lor, salariile sunt mai mici o perioadă. Însă chiar și în acest caz, sunt mai mulți bani față de ce pot câștiga în România. 

Conform anunțurilor de recrutare, românii ar putea câștiga, ca șoferi de TIR, până la 3.500 de euro în Olanda și 3000 de euro în Suedia și Norvegia.

Să fii șofer de TIR nu este însă o treabă foarte ușoară. Tiriștii stau departe de familii săptămâni sau luni întregi. Dorm în cabina camionului, în parcări, merg în benzinării să își facă duș, stau cu stres atunci când transportă marfă de valoare pentru că riscul să fie jefuiți este destul de ridicat în unele zone. 

Acesta este și motivul pentru care mulți renunță la această meserie după câțiva ani. Dar sunt și foarte mulți oameni care rămân aproape toată viața.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te