Casa de Pensii a inclus o nouă activitate ca vechime la pensie. Cum îți poți crește veniturile

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 11.05.2024 - 09:19
Casa de Pensii a inclus o nouă activitate ca vechime la pensie. Cum îți poți crește veniturile Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

O nouă perioadă ar urma să fie considerată vechime în muncă. Acest lucru nu se întâmpla până acum.

SHARE

O nouă propunere legislativă recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de mandat și cel de muncă în privința recunoașterii vechimii în muncă. 

Citește și: Care e suma maximă cu care o pensie poate crește la recalculare? Câți ani trebuie munciți? 2 exemple

Citește și: Anunț de la Casa de Pensii pentru toți pensionarii. Documentele se depun numai în luna mai

Cu alte cuvinte, toți cei care lucrează în baza unui contract de mandat nu ar mai fi dezavantajați la angajarea la stat, de exemplu, unde se cere vechime în muncă.

Remunerația obținută în temeiul unui contract de mandat este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit art. 76 alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Casa de Pensii a inclus o nouă activitate ca vechime la pensie. Cum îți poți crește veniturile

Munca prestată în temeiul contractului de mandat constituie vechime în muncă.

Prin derogare de la art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, remunerația directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligațiilor decurgând pentru director şi societate din legislația privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislația privind sistemul asigurărilor pentru șomaj şi stimularea ocupării forței de muncă, precum şi din legislația privind asigurările de sănătate”, este articolul pe care inițiatorii îl vor introdus în Codul muncii. 

Citește și: Iohannis și-a depus cererea de pensionare ca profesor. De ce va avea pensie mică? Postul, la concurs

Citește și: Ciolacu anunță în ce lună vor primi pensionarii mai mulți bani la pensie. Când intră banii pe mai?

Mai mult, aceștia propun adoptarea de urgență a acestei propuneri. 

Pe lângă Codul muncii, inițiatorii vor să introducă aceeași prevedere care recunoaște vechimea în muncă și în Legea societăților.

Inițiatorii propunerii legislative mai propun ca aceasta să modifice Codul Muncii, dar și Legea Societăților. 

Mai exact, în Codul Muncii ar urma să apară un capitol nou, dedicat contractului de mandat, cu toate că mandatul are deja o reglementare în Codul civil.

"Art 110 (1) Contractul de mandat este contractul în temeiul căruia o persoană desfășoară activități profesionale, în schimbul unei remunerații.

„(2) Directorii care desfășoară o activitate pe baza unui contract de mandat încheiat potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioară, sunt asimilate salariaților şi/sau lucrătorilor în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioară.

(2) Munca prestată în temeiul unui contract de mandat constituie vechime în muncă”, prevede propunerea.

Citește și: Românii vor primi bani în plus în doar câteva zile. Indemnizațiile au crescut cu 10% din martie

Până acum nu se aplica

În acest moment, doar angajații sunt raportați în Revisal, excluzându-se astfel persoanele care lucrează pe baza unui contract de mandat.

Asta înseamnă că, în prezent, activitatea executată sub această formă contractuală nu este considerată vechime în muncă și, prin urmare, nu este înregistrată în Revisal, arată inițiatorii în expunerea de motive, potrivit avocatnet.ro.

Atenție! Prevederile propunerii legislative NU se aplică momentan, aceasta trebuind discutată și supusă la vot, în această formă sau cu eventuale amendamente, în Parlament.

Dacă este adoptată, propunerea merge apoi la președintele statului pentru a fi aprobată prin decret, legea urmând să intre în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te