Care sunt criteriile de departajare la admiterea în liceu de anul acesta

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.03.2024 - 18:54
Care sunt criteriile de departajare la admiterea în liceu de anul acesta - Foto: Pexels/Max Fischer
Care sunt criteriile de departajare la admiterea în liceu de anul acesta - Foto: Pexels/Max Fischer

Care sunt criteriile de departajare la admiterea în liceu de anul acesta. Media din clasele V-VIII este principalul criteriu de departajare, în caz de medii egale.

SHARE

Care sunt criteriile de departajare la admiterea în liceu de anul acesta. Media din clasele V-VIII este principalul criteriu de departajare, în caz de medii egale, la Evaluarea Națională.

Totuşi, ea nu va fi luată în calcul la admiterea la liceu, nici în acest an, ci doar la departajare. Potrivit Metodologiei, ierarhizarea elevilor pentru admiterea la liceu, în anul școlar 2024-2025 se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională.

Care sunt criteriile de departajare la admiterea în liceu de anul acesta

Ulterior, în cazul candidaților cu medii egale de admitere, vor fi luate în calcul pe rând alte criterii de departajare.

Conform Ordinului de ministru privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal, pentru anul școlar 2024—2025, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosindu-se în ordine următoarele criterii:

a) media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a;

b) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale;

c) nota obținută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale;

Citeşte şi: 

d) nota obținută la proba de limba materna din cadrul Evaluării Naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limba maternă, susținută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de statm pentru anul școlar 2011—2012, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.802/2010, privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat, pentru anul școlar 2011—2012, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.

În cazul în care, la o unitate de învățământ, pe ultimul loc există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

Citeşte şi: 

Cum se calculează media de admitere la liceu, în anul 2024

Calculul mediei de admitere utilizate pentru admiterea în învățământul liceal, pentru anul școlar 2024 – 2025:

Foto: Pexels/Max Fischer

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională*.

Cum stau lucrurile cu limba maternă diferite de limba română

* Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limba și literatura maternă.

În acest sens, părinții sau reprezentanții legali ai acestor candidați completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, semnată de părinte sau de reprezentantul legal și de candidat, care însoțește fișa de înscriere, în vederea repartizării computerizate, și se depune la secretariatul unității de învățământ de proveniență, în perioada prevăzută de calendar.

Acești candidați, care au optat pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limba și literatura maternă, nu pot fi repartizați computerizat în învățământul liceal, în clase cu predare în limbile minorităților naționale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te