Care pensionari trebuie să depună CERTIFICATUL de VIAȚĂ ca să nu rămână fără pensie? Cum completezi?

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.07.2024 - 14:49
Care pensionari trebuie să depună CERTIFICATUL de VIAȚĂ ca să nu rămână fără pensie? Cum completezi? - Foto: Freepik

Care pensionari trebuie să depună CERTIFICATUL de VIAȚĂ ca să nu rămână fără pensie? Cum completezi? vă spunem potrivit noii legi a pensiilor

SHARE

Legea pensiilor vine cu schimbări importante nu doar în ceea ce privește reclacularea pensiilor. Pensionarii care au domiciliul în străinătate să completeze un certificat de viață.

Citește și: Casa de Pensii zice LA CE ORĂ va fi virată pensia pe iulie pe card. Ce surpriză vor avea pensionarii

Citește și: O nouă categorie de pensionari va avea pensie mai mică la recalculare. Ce au muncit? Câți ani?

Citește și: Ministerul Muncii anunță stadiul recalculării pensiilor. Cum și când vin adeverințele la pensionari?

Care pensionari trebuie să depună CERTIFICATUL de VIAȚĂ ca să nu rămână fără pensie? Cum completezi?

În legea veche, acest trebuia depus o dată pe an. De la 1 septembrie, când intră în vigoare noua lege a pensiilor trebuie depus de 2 ori pe an. Dacă nu se pune acest certificat de viață, Casa de pensii nu mai trimite respectivului pensionar suma de bani care îi revine ca pensie. Pensia nu se mai plătește.

Acest lucru apare într-un ordin stabilit de Casa de pensii zilele trecute.

Citește și: EXCLUSIV Casa de Pensii trimite luni decizii de recalculare a pensiei. De ce nu ajung la pensionari?

Certificatul se trimite pe 31 martie și pe 30 septembrie.

Ce spune Ordinul?

Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din partea casei teritoriale de pensii competente, beneficiarul nerezident are obligația de a transmite un certificat care atestă faptul că acesta este în viață.

În cazul noilor beneficiari nerezidenți, dacă între data depunerii cererii de pensionare și data primei plăți a pensiei stabilite prin decizia de acordare a unor drepturi de pensie s-au scurs mai mult de 6 luni, casa teritorială de pensii competentă va transmite, împreună cu decizia de acordare a unor drepturi de pensie și cu o scrisoare de informare,

un exemplar al certificatului de viață, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze, în acest caz, după primirea exemplarului completat al certificatului, semnat și ștampilat, care atestă faptul că beneficiarul este în viață. În situația în care beneficiarii nerezidenți au transmis direct casei teritoriale de pensii competente sau prin intermediul instituției de asigurări sociale de pe teritoriul statului de ședere obișnuită detaliile bancare actuale, în perioada menționată mai sus, de 6 luni, obligația confirmării existenței noilor beneficiari nerezidenți prin transmiterea unui certificat de viață se stinge.

Dacă aceste certificate nu sutn trimise la datele stabilite, pensia nu se mai acordă începând cu luna viitoare.

Cine ceritfică faptul că pensionarii din diaspora sunt în viață?

Oficiile consulare ale României, prin utilizarea unui certificat de viață aprobat la nivelul sistemului public de pensii din România sau a unei încheieri de certificare de fapte, emisă în conformitate cu dispozițiile Legii notarilor publici și activității notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

^(2a) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarul nerezident aflat în plată are obligația de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an, un certificat de viață.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

Csaba Pataki 10 iulie 2024 21:03
#1

Tâlharii pe lângă pensii mici mai pun și pe drumuri pensionării, cheltuieli în plus, da de ce nu cer certificat de psihanaliză la magistrați și cei de la CC, acolo nu se poate, ei au una în plus!

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te