Pensie redusă cu 80% pentru o categorie de pensionari. Au anunțat ziua în care ies la proteste

DE Florentina Enache | Actualizat: 10.09.2024 - 14:23
Pensie redusă cu 80% pentru o categorie de pensionari. Au anunțat ziua în care ies la proteste - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Pensie redusă cu 80% pentru o categorie de pensionari. Au anunțat ziua în care ies la proteste - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Pensie redusă cu 80% pentru o categorie de pensionari. Au anunțat ziua în care ies la proteste - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Pensie redusă cu 80% pentru o categorie de pensionari. Au anunțat ziua în care ies la proteste - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Pensie redusă cu 80% pentru o categorie de pensionari. Au anunțat ziua în care ies la protest. Noua lege a pensiilor are „consecințe foarte grave, chiar dramatice” pentru anumiți pensionari.

SHARE

Pensie redusă pentru una dintre cele mai defavorizate categorii de pensionari. Newsweek a scris că pensionarii care au muncit în condiții grele, speciale sau la grupa I au primit pensii recalculate cu sume cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. În cazul lor, problema era că au puțini ani munciți.

Pensie dată cu pipeta la recalculare

Formula de recalculare a pensiilor acordă puncte bonus doar pentru pensionarii care au muncit mulți ani, minim 25 de ani. Pensionarii care au muncit în condiții grele au lucrat, însă, puțin, tocmai din cauza condițiilor.

Ei au anunțat greve, dacă legea pensiilor nu le face dreptate.

Iată că o altă categorie de pensionari a anunțat că iese în stradă din aceleași motive.

Pensiile nevăzătorilor sunt diminuate cu 60% - 80%, în urma recalculării. Acum, Asociaţia Nevăzătorilor din România a anunțat că va organiza un miting de protest cu privire la noua Lege a pensiilor, în data de 19 septembrie, în intervalul 10.00 – 15.00, în alveola centrală din Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Chiar dacă beneficiarii vor rămâne în plată cu cea mai mare valoare a pensiilor, situația va fi tragică la începutul fiecărui an când se va face indexarea. 

Citește și: Formula de recalculare, schimbată. Cine poate lua pensie mai mare? Puncte pentru grupe de muncă

Atunci, pensionarii nevăzători riscă să nu primească niciun ban în plus, deși sunt o categorie care are nevoie de susținere financiară.

Pensie redusă cu 80% pentru o categorie de pensionari. Au anunțat ziua în care ies la proteste

Asociaţia Nevăzătorilor din România consideră că noua Lege a pensiilor nr. 360/2023 aduce „prejudicii majore” persoanelor cu dizabilități vizuale.

Citește și: Care pensionari au pierdut 10% din pensie la recalculare? Cum i-a tras în jos grupele de muncă?

Citește și: ALERTĂ Pensie crescută cu sute de lei pentru 170.000 pensionari din octombrie. Ce meserie au avut?

„Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător și inacceptabil!

Cum s-a ajuns aici? Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea nr. 263/2010, cât și Legii nr. 360/2023, intrată în vigoare la 1 septembrie, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare”, au spus reprezentanții ANR.

Citește și: RECALCULARE 2 foști colegi: Unul, pensie cu 1.100 lei mai mică. Altul cu 1.700 lei mai mare. De ce?

„Diferența vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greșit socotită strict în baza contribuțiilor plătite. Așadar, cu toate că și Legea nr. 360/2023 recunoaște ca excepție situația persoanelor cu deficiență vizuală gravă, ea nu ține cont de această particularitate în formula de calcul.

Aplicarea mecanică a principiului contributivității are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități vizuale consecințe foarte grave, chiar dramatice”, au transmis reprezentanții Asociaţiei Nevăzătorilor din România, conform Ziarul Unirea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te