Care este numărul pensionarilor ce vor avea pensia mărită la recalculare? Când vor afla suma exactă?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 31.01.2024 - 08:18
Care este numărul pensionarilor ce vor avea pensia mărită la recalculare? Când vor afla suma exactă? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Trei milioane de pensionari vor beneficia de cea de-a doua creștere a veniturilor. Astfel, două milioane de români nu vor primi pensiile majorate din toamnă. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul muncii.

SHARE

3.000.000 pensionari primesc bani în plus la pensie la recalculare, potrivit calculelor oficiale. Anuțul a fost făcut de ministrul muncii și confirmă ceea ce Newsweek a anunțat în urmă cu mai multe luni.

Citește și: Cine sunt cei 1.500.000 pensionari ce ar putea lua 100 lei în plus la pensie înainte de recalculare?

Citește și: Cine sunt pensionarii care nu iau niciun ban în plus la pensie în 2024? Ce au muncit?

Ministrul muncii a lăsat să se înțeleagă că 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie, la recalculare.

În cursul zilei de ieri, ministrul muncii a admis informațiile Newsweek.

Care este numărul pensionarilor ce vor avea pensia mărită la recalculare? Când vor afla suma exactă?

"Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei, şi avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţie plus jumătate din câştigul salarial mediu brut”, a spus ministrul muncii Bucura-Oprescu.

Ministrul a mai spus un principiu al recalculării pensiilor. Dacă la recalculare o pensie scade, pensionarul rămâne cu pensia în plată. Ea a admis că doar 3 milioane de pensionari vor avea creșteri de pemsie. 2.000.000 de pensionari rămân cu pensia în plată și nu vor beneficia de măriri.

Citește și: Casa de Pensii anunță când se transferă banii pentru plata pensiilor pe card. Sunt cu 13% mai mari

„Din luna septembrie 2024 pensionarii din România vor beneficia de cea de-a doua majorare a pensiilor. După estimările noastre, peste trei milioane dintre români. De asemenea, este foarte important ca lumea să ştie că nicio pensie nu va scădea. Va fi menţinut cuantumul cel mai favorabil în urma recalculării. Litera legii este foarte clară, în legea 363/2023 avem stipulat clar faptul că se menţine cuantumul cel mai favorabil, nicio pensie nu va scădea", a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: DOCUMENT Cine sunt cei 1.100.000 pensionari, care iau doar 150 lei în plus la pensie, la 1 ianuarie?

Recalcularea tuturor pensiilor pentru români, moment cheie în septembrie 2024

Totodată, ministrul Muncii a explicat că, în acest moment, încă, nu a început recalcularea efectivă a pensiilor. Pașii procedurali sunt:

 "Elaborarea normelor, promovarea de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a hotărârii de guvern prin care se aprobă, aprobarea în guvern a normelor, soft-ul pentru recalculare, instruirea colegilor din casele teritoriale de pensii, procesul efectiv de recalculare şi, sigur, începând cu luna septembrie, pensiile recalculate ale românilor care vor aduce ceva extrem de important pentru fiecare dintre noi”, a spus ministrul.

În luna august, toți pensionarii vor primi decizia cu pensia recalculată.

Newsweek prezintă calendarul recalculării pensiilor.

1 mai 2024

Începe recalcularea efectivă a peste 4,7 milioane de pensii. Un număr de 3.000.000 de pensii vor crește. Restul pensiilor vor rămâne la valoarea actuală. NU vor crește pensiile celor care au muncit sub 15 ani și chiar ale celor care au muncit sub 25 de ani. Aceștia nu primesc puncte de stabilitate.

Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?

„Fiecare pensie va fi recalculată. Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid”, a mai spus ministrul.

1 august - 1 septembrie 2024

Retipărirea cupoanelor de pensii. Ministrul muncii a anunțat că taloanele vor fi colorate și pe ele va fi scris modul de calcul al pensiei, dar și punctele de stabilitate/ bonus obținute de pensionari.

Citește și: Cum va arăta și ce va scrie pe talonul cu pensia mărită ? Cum verifici dacă suma e corectă ?

 „După finalizarea lor la minister, dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem acest agreement pe jalonul 214 - reforma sistemului public de pensii, după care să fie finalizat soft-ul pentru recalculare, instruiţi colegii noştri din casele teritoriale de pensii şi apoi românii vor începe, noi estimăm că undeva în luna mai a anului 2024, să îşi primească până la sfârşitul lunii august deciziile cu pensiile recalculate”, a mai completat Simona Bucura-Oprescu.

1 septembrie 2024

Intră pensiile recalculate. Oficialii spun că pensiile cresc, în medie, cu 40%. Dar, creșterile pot varia, de la 110%, la pensii care nu vor crește deloc.

Citește și: OFICIAL Sunt bani pentru creșterea pensiilor cu 40% și a salariilor cu 5%. Iohannis a semnat

„Şi fiindcă pensiile se plătesc lună pe lună, din luna septembrie 2024 pensionarii din România vor beneficia de cea de-a doua majorare a pensiilor.

După estimările noastre, peste trei milioane dintre români. De asemenea, este foarte important ca lumea să ştie că nicio pensie nu va scădea. Va fi menţinut cuantumul cel mai favorabil în urma recalculării.

Litera legii este foarte clară, în legea 363/2023 avem stipulat clar faptul că se menţine cuantumul cel mai favorabil, nicio pensie nu va scădea", a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Cum va arăta și ce va scrie pe talonul cu pensia mărită? Cum verifici dacă suma e corectă?

O a doua creștere se va face pe baza noii legi a pensiilor care va intra în vigoare în septembrie 2024. Ministrul muncii spune că taloanele de pensii vor avea culori diferite și, mai ales, pe ele se vor regăsi modul de calcul al pensiei pe care Newsweek îl prezintă la final de articol.

Ea a spus că va exista o indexare cu 13,8% în ianuarie și o recalculare a pensiilor, care vor crește în medie cu 40%. Vor exista și creșteri de 110%, dar și pensii care vor rămâne la aceeași valoare.

Formula de recalculare a pensiilor pentru toţi românii

Este VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor.

Citește și: Ce pensie de mizerie ia un pensionar după 40 ani munciți ? Ce bani primește în plus la recalculare ?

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

Punctele de stabilitate

Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 - 40 ş.a.m.d.

Aceste puncte de stabilitate sunt cheia creșterii pensiilor. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te