Căpriţele adoră asta. Cum sunt folosiţi brazii de Crăciun nevânduţi sau aruncaţi după Sărbători

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.01.2024 - 10:43
Căpriţele adoră asta. Cum sunt folosiţi brazii de Crăciun - Foto: Facebook/Domeniile Murani
Căpriţele adoră asta. Cum sunt folosiţi brazii de Crăciun - Foto: Facebook/Domeniile Murani

Căpriţele adoră asta. Cum sunt folosiţi brazii de Crăciun nevânduţi sau aruncaţi după Sărbători. Zeci de căpriţe de pe Domeniile Murani din zona Pişchia sunt hrănite, în această perioadă, cu un adevărat deliciu.

SHARE

Căpriţele adoră asta. Cum sunt folosiţi brazii de Crăciun nevânduţi sau aruncaţi după Sărbători. Zeci de căpriţe de pe Domeniile Murani din zona Pişchia sunt hrănite, în această perioadă, cu un adevărat deliciu, şi anume brazii de Crăciun reciclaţi.

Există oricum această preocupare, de mai mulţi ani: ce faci cu brazii, după ce sunt scoşi din casele creştinilor, care s-au bucurat de aroma lor de cetină verde, de Sărbători?

Căpriţele adoră asta. Cum sunt folosiţi brazii de Crăciun

"Noi am declanşat o campanie, de mai mulţi ani, de reciclare a brazilor. Astfel avem grijă şi de protejarea mediului.

Crengile verzi le dăm celor circa 20 de căpriţe, care trăiesc în acest areal şi cărora le plac acele de brad, care sunt bogate în vitamina C şi pe care le ronţăie cu mare plăcere.

Lemnul rămas va fi transformat în aşchii şi va fi folosit pentru foc", au declarat reprezentanţii Domeniilor Murani, conform Agerpres.

Citeşte şi: Cum scapi de bradul de Crăciun uscat? În București, poate fi și gratis, dacă respecți un termen

Dacă nu sunt folosiţi astfel, cea mai simplă metodă de reciclare a lor este curăţarea de crengi şi folosirea tulpinilor uscate pe post de haraci, în grădini.

Campania de colectare a pomilor de Crăciun se desfăşoară până pe 31 ianuarie, iar cei care aleg să depună aici brazii sunt recompensaţi cu premii consistente. Anume, pentru fiecare brad reciclat, se permite acces gratuit în Centrul de Agrement Murani, pentru două persoane.

La Domeniile Murani se pot duce şi mai mulţi brazi, adunaţi de la vecini, fiind colectaţi zilnic între orele 09,00 - 18,00, fără a implica vreun cost de depozitare sau de preluare. Centrul de agrement Murani se află la 22 de kilometri de Timişoara, spre zona montană a judeţului.

Citeşte şi: Un brad împodobit a căzut peste o femeie și a ucis-o. Totul s-a întâmplat în văzul mulțimii

Nu sunt însă singurele folosiri ulterioare despodobirii bradului de Crăciun. Tocaţi mărunt, brazii pot fi transformaţi în rumeguş de brad, din care se face placaj.

Este drept că, lemnul de brad fiind mai moale, şi rumeguşul este de asemenea mai moale, dar industria mobilei îl agreează, datorită preţului de cost la prelucrare scăzut.

În fine, din acest rumeguş, îmbogăţit cu diferite emulsii calorice, se pot realiza pelete, care apoi sunt folosite la încălzire, fiind mult mai eficiente decât lemnul brut de foc, pentru că au o putere calorică mai mare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te