România este obligată să adopte în luna noiembrie salariul minim european. Este o directivă pe care Român va trebui să o pună în aplicare.
Când va fi adoptat salariul minim european? Care angajați vor primi 450 lei în plus în mână?
România a încercat să încetinească acest proces dintr-un motiv de înțeles. Adoptarea salariul minim european ar urma să crească salariul minim din România. Iar asta va însemna creșterea salariilor atât la bugetari, dar mai ales în privat.
Senatul dezbate, începând de azi, dezbaterea privind acest salariu minim european. La comisii au exista câteva foarte mici modificări.
Cât va fi salariul minim european?
Întrebarea este cine ia acest salariul minim european și cât va fi? În acest moment, salariul minim în Românai este de 3.700 lei brut. Ei bine, calculul pentru determinarea salariului minim brut în România este următorul:
Directiva spune cât ar trebui să fie salariul minim: 60% din salariul median sau 52% din salariul mediu brut.
Dacă salariul minim în România va fi de 52% din salariul mediu brut, atunci vom avea o creștrere importantă a salariului minim net și brut. Salariul mediu brut în România este de aproximativ 8.480 de lei. Astfel, salariul minim brut ar urma să fie de la 15 noiembrie de 4.400 de lei. Este o creștere de 700 de lei fațăd e salariul minim brut de azi care e 3.700 de lei
O creștere de 700 de lei brut însemnaă 450 de lei net.
Citește și: Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Cine ia salariul minim european?
Autoritățile estimează că de creșterea salariului minim va beneficia până la o treime din forţa muncă angajată cu normă întreagă din România (aproximativ 1,8 milioane de salariaţi), altfel spus, toţi cei cu venituri mici. Sau, altfel zis, Între 25% şi 33% dintre salariaţii din România cu normă întreagă vor avea venituri mai mari.
Când va fi adoptat salariul minim european? Care angajați vor primi 420 lei în plus în mână? - Foto: Freepik
Dacă angajatorul nu vrea să crească salariul minim brut pe baza celui minim european, angajatorul va fi amendat cu o sumă impresionantă,. Este vorba de o amendă de 200.000 de lei.
Citește și: Salariu minim european. Care români iau 650 lei în plus pe lună? Din ce lună?