Plata pensiei din luna mai a început cu un mic decalaj din cauza zilelor libere de la stat. În următoarea perioadă se vor face viramentele pensiilor pentru românii care au optat pentru plata pensiei pe card.
În luna mai, plata pensiei nu va fi afectată în niciun fel. Pensiile vor fi pe cardurile pensionarilor pe data de 12 mai, luni, conform calendarului oficial.
Când se face plata pensie pe card în mai? Casele de Pensii pregătesc documentele spre bănci
Astfel, la începutul săptămânii viitoare, 2.500.000 de pensionari din România vor primi pensiile pe card. Ultimii care vor primi pensiile pe card sunt pensionarii care locuiesc în străinătate.
Citește și: Pensii crescute cu sume între 220 lei și 1.200 lei pentru toți pensionarii. Când se dau banii?
Ei vor primi banii abia pe 20 mai deoarece în cazul lor calendarul este puțin diferit.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Plata pensiilor în străinătate
Citește și: Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?
Pensionarii care nu mai au domiciliul în România, pot opta pentru plata în străinătate a drepturilor de pensie, în condiţiile legii.
Plata pensiilor cuvenite beneficiarilor stabiliţi în străinătate poate fi efectuată în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte, în moneda ţărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s-a convenit.
Începând cu luna august 2008, beneficiarii sistemului public de pensii stabiliţi în străinătate îşi pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu sau de resedinţă (stat de şedere obişnuită), în contul bancar declarat la casa teritorială de pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensie.
Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat un parteneriat cu CITIBANK EUROPE PLC. DUBLIN, sucursala România, prin intermediul căruia pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale cuvenite beneficiarilor sistemului public se transferă în străinătate, într-un cont bancar deschis de aceştia la o bancă de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere obişnuită, după caz.
Citeşte şi: Curs BNR luni, 5 mai. Cum sunt euro și dolarul, față de leu, cu George Simion în turul al doilea?
„În vederea asigurării exportului prestaţiilor pe teritoriul statului de domiciliu (de şedere permanentă), titularul drepturilor de pensie fie transmite detaliile bancare (numele aşa cum este înregistrat la bancă, denumirea băncii, adresa băncii, cod de identificare bancară - BIC/SWIFT, număr de cont bancar internaţional – IBAN), prin intermediul instituţiei de asigurări sociale de la locul de şedere permanentă, fie completează declaraţia de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii şi o depune la sediul casei teritoriale de pensii, personal sau prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, emisă conform legii, însoţită de un document care confirmă detaliile bancare şi de o copie a actului de identitate al titularului care atestă locul de şedere permanentă”, a anunțat Casa Națională de Pensii.
Se face plata la Mica Recalculare
Din luna iunie, pensionarii vor primi mai mulți bani la pensie. Din calculele Newsweek ar fi vorba de 1.000.000 de pensionari care au depus adeverințe cu veniturile nepermanente.
Citește și: Câți ani trebuie să fi fost căsătorit să iei pensie de urmaș? Se pun și anii de concubinaj?
Deși termenul de finalizare a acestui proces trebuia să fie luna martie, pensionarii nu au primit nici până acum banii și recalcularea pentru veniturile nerpermanente.
Pensiile la mica recalculare vor crește cu sume cuprinse între 200 și 700 de lei. Va fi o creștere de 7-10%. Newsweek a explicat că e nevoie de 100.000.000 euro pentru creșterea pensiilor la mica recalculare în fiecare lună.
Șeful casei de Pensii, Daniel baciu, a susținut că sunt bani pentru această creștere. Teoretic, creșterile de pensie de la mica recalculare nu ar trebui să fie afectate de căderea guvernului Ciolacu.