Când se dau bursele elevilor în luna mai? De ce banii intră mai târziu pe carduri?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 14.05.2025 - 17:03
Când se dau bursele elevilor în luna mai? De ce banii intră mai târziu pe carduri? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Când se dau bursele elevilor în luna mai? De ce banii intră mai târziu pe carduri? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Când se dau bursele elevilor în luna mai? De ce banii intră mai târziu pe carduri? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Când se dau bursele elevilor în luna mai? De ce banii intră mai târziu pe carduri? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Când se dau bursele elevilor în luna mai? De ce banii intră mai târziu pe carduri? Calendarul va fi decalat în următoarea perioadă.

SHARE

Se pare că în luna mai au fost decalate toate plățile sociale pentru beneficiarii din România. Vizați de această dată sunt elevii care primesc diferite burse de la stat. 

Calendarul oficial arată că în fiecare lună, în intervalul 17-18, elevii din România primesc pe card bursele. De această dată, plățile se vor face mai târziu deoarece zilele de 17-18 mai vor fi sâmbătă și duminică.

Când se dau bursele elevilor în luna mai? De ce banii intră mai târziu pe carduri?

Deocamdată autoritățile nu au făcut niciun anunț oficial prin care să anunțe dacă banii pe burse se vor da mai devreme, pe 16 mai sau se va decla abia pe 19 mai. 

 

Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Care sunt bursele plătite în mai?

Bursele care se acordă elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar sunt:

a) bursă de excelență olimpică I și II;

b) bursă de merit;

c) bursă de reziliență;

d) bursă socială;

e) bursă tehnologică.

Pentru anul școlar 2024-2025, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:

a) bursă de merit - 450 lei/lună;

b) bursă de reziliență - 300 lei/lună;

c) bursă socială - 300 lei/lună;

d) bursă tehnologică - 300 lei/lună.

Vești bune: în luna mai vor primi bursa întreagă

Pe 20 iunie, elevii vor primi bursa aferentă lunii mai iar sumele vor fi întregi, de 450 lei, respectiv 300 lei. Ultima bursă, pentru luna iunie va fi plătită pe 20 iulie când elevii vor primi mai puțini bani: 321 lei bursele de merit și 214 lei cele tehnologice. 

Singurii care vor primi sumele diferite sunt elevii din clasele terminale. Absolvenții de clasa VIII-a vor primi bursa pe 20 august în valoare de 156 lei - cea de merit, iar cea tehnologică va fi de 104 lei. 

Citește și: Ajutorul de 1.400 lei la pensie pentru plata facturilor, ANULAT. Cardul de energie nu se mai încarcă

Absolvenții de liceu vor primi ultima bursă pe 20 iulie și va fi de 428 lei cea de merit, iar cea tehnologică va fi de 285 lei. 

Calculele se fac strict pentru zilele în care elevii au venit la școală, fie pentru cursuri, fie pentru examene.

Care sunt condițiile de acordare a burselor școlare?

Bursele de excelenţă olimpică II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu şi liceu, pe întreaga durată a anului şcolar următor obţinerii distincţiei. Ca şi în cazul burselor de excelenţă olimpică I, putem spune că, prin excepţie, elevii care obţin distincţii şi premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an şcolar.

Bursa de merit

Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu condiţia ca media generală să nu fie mai mică de 9,50. Totuşi, dacă nu avem un număr suficient de elevi cu media de minim 9,50 şi care să acopere procentul de 30% din clasă, atunci lista de elevi care primesc bursă de merit se poate extinde.

Valoarea bursei de merit se stabileşte printr-o formulă care să cuprindă cuantumul minim al bursei, număr de zile lucrătoare, număr de zile de vacanţă din luna respectivă, dar valoarea minimă nu poate fi mai mică de 450 de lei.

Bursa socială

Bursele sociale se acordă, în general, elevilor care provin din medii defavorizate, dar care au rezultate bune la învăţătură şi, mai ales, nu depăşesc un anumit număr de absenţe. Vorbim, în principiu, de elevi care provin din familii cu venituri mici, de elevi care au un părinte sau ambii părinţi decedaţi ori elevi care provin din familii monoparentale cu un venit scăzut.

Şi în cazul burselor sociale valoarea se stabileşte printr-o formulă de calcul care să cuprindă cuantumul minim al bursei, numărul de zile lucrătoare, numărul de zile de vacanţă din luna respectivă, dar valoarea minimă nu poate fi mai mică de 300 de lei.

Citește și: 350 de lei lunar, pentru unii tineri. Ce trebuie să facă ei pentru a obţine banii

Bursa tehnologică

Ultima, dar nu cea din urmă, este bursa tehnologică, bursă care, până de curând, purta denumirea de bursă profesională. Bursa tehnologică nu poate fi mai mică de 300 de lei şi se acordă în special elevilor din învăţământul tehnologic.

Bursa tehnologică poate fi cumulată cu alte burse, precum bursa socială, de exemplu, şi poate fi retrasă dacă media elevului scade sub 7 sau dacă elevul comite abateri disciplinare grave.

Citește și: Ce burse vor obține studenții în acest an universitar. Sprijin financiar pentru mai multe categorii

Autorităţile depun un efort pentru a încuraja mamele minore să nu renunţe la şcoală, astfel că adolescentele care se încadrează la această categorie nu trebuie să depăşească un anumit număr de absenţe la şcoală pentru a putea încasa, încontinuare, banii respectivi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te