UPDATE Coaliția a decis ca Ordonanța Trenulețul să fie adoptată luni. Pensiile vor fi înghețate. mai rămâne o necunoscută: pe ce perioadă: o lună, duă luni sau întreg anul 2025?
Detalii mai jos:
Citește și: OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?
Pensiile ar trebui indexate de la 1 ianuarie pentru toți cei 4.900.000 de pensionari. În acest moment, există un blocaj pe acest subiect și toate lucrurile indică faptul că indexarea pensiilor ar urma să fie înghețată.
Citește și: Negocieri dure pe creșterea pensiilor. Ultima necunoscută: Cât timp vor fi înghețate? DOCUMENT
Citește și: Pensiile vor fi indexate abia în februarie sau martie. De ce NU cresc pensiile din ianuarie?
Motive pentru înghețarea pensiilor s-au găsit. România nu are buget. Apoi, e nevoie de alte 2 miliarde de lei pe lună numai pentru indexare.
Blocaj în coaliție pe creșterea pensiilor de la 1 ianuarie. Pe ce detaliu nu au căzut de acord?
Aseară, coaliția a scurs în presă, prin intermediul unui sindicat, o nouă formă a Ordonanței Trenulețul care ar urma să înghețe pensiile contributive, dar și pensiile speciale sau pensiile de serviciu. Documentul este mai jos:
Cea maia importantă prevedere este următoarea:
„De asemenea ținând cont că cheltuielile cu asistența socială, în special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut în anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum și prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20% ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 miliarde lei cu consecințe asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurărilor sociale iar în acest context se impune menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar”, arată guvernul în Ordonanța care NU a fost încă aprbată.
Citește și: Ședință crucială în Coaliție. Se decide ce pensii vor avea pensionarii din 1 ianuarie. 3 variante
Indexare anulată pe vecie sau doar pe câteva luni
Ceea ce NU este clar este dacă indexarea pensiilor se face doar până România va avea buget, adică până în februarie sau martie. Pe bugetul din 2025 se vor face calcule clare care pot spune dacă indexarea este posibilă și de când. Sau, mai există și varianta ca guvernul să decidă să anuleze pur și simplu indexarea.
Citește și: Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
În coaliție părerile sunt împărțite. Surse Newsweek spun că cel mai mult se tem cei de PSD de o reacție virulentă a pensionarilor care, după ce li s-a promis luni de zile indexarea pensiilor, se vor trezi amăgiți.
PSD își face calcule și pentru alegerile prezidențiale chiar dacă nu e clar pe cine vor susține. Liderii social democrați știu că majoritatea electoratului PSD este format din pensionari. Ostilizarea pensionarilor ar putea să îcoste pe PSD nu doar la alegerile prezindențiale, ci pe termen lung.
De aceea, PSD ar vrea doar o înghețare temporară a indexării. O lună sau două.
Există 3 variante pentru indexarea pensiei
Pensiile se indexează potrivit legii de la 1 ianuarie.
Este scenariul, dar cel mai puțin probabil. Asta pentru că mai sunt doar 4 zile până la 1 ianuarie.
Pensii NU se indexează la 1 ianuarie, dar se vor indexa la 1 februarie sau 1 martie cel târziu în funcție de adoptarea bugetului.
Este un scenariu cu grad mare de probabilitate. Guvernul va avea timp o lună sau două pentru a găsi bani pentru indexare. Rămâne de văzut dacă se vor da diferențele de pensie retroactiv.
Indexarea va fi amânată pe termen nelimitat.
Soluția dinamită pe care PSD cu greu o poate accepta.