Un fost sindicalist în cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) și actualmente vicepreședinte al Asociației Pensionarilor din Minerit și Energie „Mereu Împreună”, a câștigat definitiv procesul împotriva Casei Județene de Pensii Gorj, obținând recunoașterea beneficiilor prevăzute de Legea nr. 197/2021, privind reducerea vârstei de pensionare pentru lucrătorii din domeniul energetic și minier.
Cazul le poate oferi pensionarilor care și-au pierdut orice fel de speranță că mai pot primi bani în plus la pensie sau vechime conform legilor care s-au pensionat.
Bani mai mulți la pensie pentru „condiții speciale”, pensionare cu 12 ani în avans. Instanța a decis
Cazurile au fost nenumărate și prezentate de către Newsweek. De foarte multe ori, pensionarii au fost descurajați să mai apeleze la un avocat pentru a recupera banii pierduți însă mai sunt și cazuri fericite.
Citește și: Instanța ordonă creșterea pensiilor pentru pensionarii cu grupe și condiții speciale. „Nu amânați!”
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Procesul, aflat pe rolul Secției de Litigii de muncă și asigurări sociale, a vizat contestarea deciziei de pensionare și a fost soluționat definitiv de Curtea de Apel Craiova, care a respins apelul formulat de Casa de Pensii Gorj și a obligat instituția să plătească suma de 1.500 lei, reprezentând cheltuieli de judecată și onorariul avocatului. Hotărârea este definitivă și a fost pronunțată pe data de 10 iunie 2025.
Citește și: Mai mulți bani la pensie pentru sute de mii de pensionari. Ministrul Muncii face un anunț neașteptat
Foto: captură portal
Legea Miruță modifică regimul de pensionare
Cazul are o importanță majoră în contextul aplicării Legii nr. 197/2021, cunoscută și ca „Legea Miruță”, care, alături de Legea 74/2022, modifică regimul de pensionare pentru angajații care au lucrat în condiții speciale.
Conform acestor reglementări:
-
Se permite pensionarea la 52 de ani pentru lucrătorii cu un stagiu adecvat în minerit sau energie.
-
Se recunosc perioadele de muncă în condiții speciale ca motiv întemeiat pentru reducerea vârstei standard de pensionare.
-
Se acordă stagii suplimentare de cotizare, într-o abordare reparatorie pentru anii lucrați în medii toxice și riscante.
Pensionarul susține că i s-a făcut dreptate la pensie
Chiar dacă nu a avut prea multe așteptări legate de procesul laborios, acum pensionarul care a lucrat în minerit spune că a prezentat toate documentele în fața instanței.
„Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat în mod definitiv și irevocabil în procesul pe care l-am intentat Casei Județene de Pensii Gorj pentru neaplicarea legii pensiilor în litera și spiritul ei, așa cum a fost modificată prin Legea 74/2022 și Legea 197/2021 – Legea Miruță”, a spus pensionarul.
Mai mult decât atât, pensionarul a transmis un mesaj către persoanele care consideră că se află în această situație.
„S-a demonstrat o dată în plus că această instituție, plătită din bani publici pentru a transpune în fapt legea pensiilor în favoarea truditorilor de-o viață, continuă să se comporte ca un dușman al pensionarilor, risipind în mod iresponsabil banul public prin târârea, fără rușine și fără scrupule, a unor oameni aflați pe panta descendentă a vieții!”, a spus Doru Crăete, conform radioinfinit.
Venituri tăiate prin noua lege a pensiilor
Cazul lui Doru Crăete nu este singular, ci reflectă o realitate mai amplă și tensionată: mii de foști angajați din sectorul minier și energetic au deschis acțiuni în instanță împotriva Caselor Județene de Pensii, acuzându-le că refuză aplicarea unitară și corectă a prevederilor Legii 197/2021 și a Legii 74/2022.
Deși noua lege a pensiilor promite "echitate" și "sustenabilitate", pentru mulți dintre foștii angajați din sectoare precum mineritul și energia, această reformă aduce foarte multe probleme pensionarilor care s-au trezit cu veniturile tăiate.
Citește și: Documentul care trebuie depus, ca să nu rămâi fără pensie. Trebuie semnat de medic până pe 31 martie
Citește și: Persoanele care mai au nevoie de câțiva ani la pensie pot beneficia de un ajutor de la stat
Principiul contributivității este reafirmat ca fundament, dar lipsește o aplicare corectă și echilibrată a principiului cumularii – adică luarea în calcul a anilor lucrați în condiții de muncă grea, toxică sau periculoasă, în vederea reducerii vârstei de pensionare.
Astfel, mii de persoane care au lucrat zeci de ani în medii toxice – cum sunt subteranul minier, termocentralele sau uzinele industriale – constată că nu le sunt recunoscuți corect anii de muncă în condiții speciale sau deosebite, deși legea ar trebui să le garanteze acest drept prin grupe de muncă și punctaje suplimentare.
Mii de lei tăiate la pensie
Pensionarii care au lucrat în grupele I și II de muncă au putut să iasă la pensie mai devreme. La recalculare, însă, ei nu au primit puncte bonus, fiindcă nu au realizat stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani.
Legea nouă îi avantajează doar pe acei pensionari care au muncit mulți ani de zile - peste 30/35 de ani e ideal.
Odată deschise aceste procese s-a luat în calcul și plângerea la Curtea Constituțională, singura instituție care ar putea face dreptate în cazul acestor pensionari.