Șeful Consiliului de Monitorizare, care nu i-a ajutat pe cei cu dizabilități, zboară din funcție

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 17.02.2021 - 12:51
Florinel Butnaru. Sursa imagine: Realitatea Vâlceană
Raportul Comisiei de drepturile omului din Senat asupra activității lui Florinel Butnaru

Șeful Consiliului de Monitorizare, instituția care trebuia să apere drepturile persoanelor cu dizabilități și care, de la finele lui 2017, nu a făcut nimic pentru protejarea acestora, a fost demis, miercuri, prin vot.

SHARE

Senatorii au decis, cu 89 de voturi „pentru” și 13 rețineri, ca Florinel Butnaru, fost membru PSD migrat la PP-DD, să plece din fruntea Consiliului de Monitorizare, instituție independentă sub control parlamentar. 

Consiliul de Monitorizare (CM) ar trebui să vegheze la felul în care sunt tratate persoanele cu dizabilități din centrele rezidențiale, să depună plângeri atunci când sunt indicii de moarte suspectă sau de încălcare a drepturilor, să sesizeze Avocatul Poporului și să facă recomandări instituțiilor de asistență socială, pentru a îmbunătăți viața oamenilor instituționalizați.

Butnaru, de profesie inginer auto, a ocupat funcția de la finalul anului 2017, iar activitatea sa a fost contestată constant de activiștii pentru drepturile omului, care au semnalat că inspectorii de monitorizare nu își îndeplinesc atribuțiile. Pentru funcția sa, Butnaru a câștigat, pe lună, peste 9.000 de lei, conform celei mai recente declarații de avere. 

Anterior, Comisia de drepturile omului din Senat a dat un aviz negativ raportului de activitate al Consiliului de Monitorizare (CM) pe anul 2019, parlamentarii apreciind „neîndeplinirea activităților specifice ale proiectului de management” și „nerespectarea principiilor Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități”. Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de România, stă la baza funcționării Consiliului de Monitorizare. 

În documentul prin care senatorii din Comisia de drepturile omului au avizat negativ raportul CM, aceștia i-au reproșat șefului Consiliului de Monitorizare că nu a sesizat organele judiciare pentru nici unul din cele peste 1.200 de decese survenite în centre, raportul instituției nemenționând în nici o situație cauza decesului oamenilor instituționalizați. Spre comparație, o analiză a ONG-ului Centrul de Resurse Juridice (CRJ) pentru anii 2016 - 2018, arăta că, între cauzele cele mai frecvente ale decesului persoanelor cu dizabilități instituționalizate (2.146 de decese în acea perioadă) erau pneumoniile, asfixierile cu mâncare, ocluziile intestinale, infecțiilor cu HIV și hepatitei (340 de decese). 

- „nu a fost verificată legalitatea prezenție persoanelor cu dizabilități în instituțiile monitorizate;

- „nu au fost sesizate niciodată organele judiciare competente ori de câte ori au existat indicii că încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilități a fost făcută prin fapte de natură penală;

- „nu au fost sesizate organele judiciare în vederea efectuării autopsiei medico-legale în urma monitorizării cazurilor de deces a persoanelor cu dizabilități din instituții”.

Același raport al Comisiei de drepturile omului mai menționează și că acest Consiliu nu a publicat actele normative adoptate, nu există minute ale ședințelor, raportul de activitate pe anul trecut nu apare pe site, nu există o listă cu instituțiile care fac obiectul de monitorizare al CM, nu este publicată pe site reprezentarea societății civile prin experții independenți.

Anul trecut, au fost efectuate doar 96 de vizite în centrele pentru persoanele cu dizabilități, CM susținând că nu a avut suficiente fonduri pentru a face mai multe monitorizări. În schimb, a achiziționat trei mașini.

Citește mai multe despre raportul Consiliului de Monitorizare pe 2019 aici: N-are bani pentru monitorizarea persoanelor cu dizabilități, dar cumpără trei mașini

Anul trecut, au fost notificate 1.255 de decese în centrele rezidențiale, Consiliul de Monitorizare nu a verificat cauzele acestori decese și dacă au fost sesizate organele judiciare. Nici legalitatea prezenței în centre a celor 205 persoane cu dizabilități decedate și despre care președintele CM a arătat că fie nu aveau un certificat de încadrare în grad de handicap, fie nu a primit informații din partea șefilor de centre, arată ONG-urile pentru drepturile persoanelor cu dizabilități CRJ, Ceva de Spus, UnLoc și Tonal, care au solicitat revocarea conducerii instituției.

De asemenea, în raportul de anul trecut, nu apare nici o informație despre atacarea ordonanțelor de clasare dispuse de procurori în urma plângerilor privind tratamentele aplicate persoanelor cu dizabilități instituționalizate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te