Atenţie, bugetari: veţi avea salariile vizibile pe site-urile instituţiilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.04.2024 - 11:16
Atenţie, bugetari: veţi avea salariile vizibile pe site-urile instituţiilor - Foto: Arhiva / imagine cu caracter ilustrativ

Atenţie, bugetari: veţi avea salariile vizibile pe site-urile instituţiilor. Autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să publice de două ori pe an liste cu salariile.

SHARE

Atenţie, bugetari: veţi avea salariile vizibile pe site-urile instituţiilor. Autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să publice de două ori pe an liste cu salariile bugetarilor angajaţi.

Primul termen anual a fost la 31 martie 2024. Angajatorii publici care nu s-au achitat de obligație riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Atenţie, bugetari: veţi avea salariile vizibile pe site-urile instituţiilor

Legea salarizării bugetare, articolul 33, numit "transparența veniturilor salariale". Conform actului normativ, "toate autoritățile și instituțiile publice vor publica la sediul propriu și pe pagina proprie de Internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, și vor menține publicată o listă a tuturor funcțiilor din autoritățile sau instituțiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice", care cuprinde mai multe date.

Este vorba despre salariul de bază, solda funcției de bază/salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare sau indemnizația lunară, după caz.

Mai apoi, instituţiile publice trebuie să publice şi tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție.

Citeşte şi: O nouă categorie de bugetari anunță declanșarea grevei. Milioane români ar putea fi afectați

De asemenea, și baza legală a acordării acestora, dar şi valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate, pentru o perioadă lucrată de un an.

Se vor publica şi valoarea anuală a indemnizației de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, dar şi "orice alte drepturi în bani și/sau în natură, dacă este cazul, precum și baza legală a acordării acestora", precum şi "orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum și baza legală a acestora".

Dacă documentul nu este publicat, conducătorii autorităților și instituțiilor publice pot fi amendați de inspectorii de muncă cu 5.000 - 10.000 lei.

Citeşte şi: Cum se vor schimba salariile în România? Sporurile vor fi de maxim 20% pentru bugetari

Angajatorii vizaţi: Parlamentul, Administrația Prezidențială, autoritatea judecătorească, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, unitățile teritoriale, autorități ale administrației publice locale, alte autorități publice, autorități administrative autonome, precum și instituțiile din subordinea acestora, finanțate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale.

De asemenea, autorități și instituții publice finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale, autorități și instituții publice finanțate integral, din venituri proprii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te