Anunțul șefului Casei de Pensii așteptat de pensionari. Când vor primi noul talon cu pensia mărită?

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.03.2024 - 14:09
Anunțul șefului Casei de Pensii așteptat pensionarii. Când vor primi noul talon de pensia mărită? - Foto: Freepik
Anunțul șefului Casei de Pensii așteptat pensionarii. Când vor primi noul talon de pensia mărită? - Foto: Freepik

Anunțul șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu, așteptat de toți pensionarii a fost făcut zilele trecute. Când vor primei noul talon de pensie?

SHARE

5.000.000 de pensionari vor avea pensia recalculată până la 1 septembrie. Dar, taloanele cu pensia mărită ar trebui să le parvină pensionarilor mai devreme. 

Citește și: Ce categorii de pensionari vor avea mai puțini bani la pensie la recalculare? Unde au muncit?

Ministrul muncii vorbea de faptul că recalcularea începe în luna mai și că taloanele vor fi primite în această vară. Alți oficiali indicau luna august pentru ca taloanele de pensii cu pensiile recalculate să ajungă la pensionari.

Iată că șeful casei de Pensii, Daniel Baciu, spune că nu există o dată exactă, dar indică vara acestui an.

„Acest document, decizia, este un document de informare. Nu este prevazut un termen expres în lege. Noi trebuie să emitem aceste decizii tuturor pensionarilor până la data de 1 septembrie 2024 când oamenii vor primi efectiv pensiile recalculate.

Citește și: Legea pensiilor: Care sunt cele 10 cazuri în care rămâi fără pensie. „Se aplică de luna următoare” | Newsweek Romania

Anunțul șefului Casei de Pensii așteptat pensionarii. Când vor primi noul talon cu pensia mărită?

El susține, însă, că tipărirea deciziilor se va face în vară, fără să anunțe o lună anume.

„Nu pot sa va spun exact acum, în momentul de față exact când le vom emite, cert este că în vară va trebui sa începem să tipărim aceste decizii de pensionare si trebui expediate către beneficiari, către pensionari astfel încât când ei vor primi pensia sa știe exact cât primesc în urma acestei recalculări”, a spus Daniel Baciu la Realitatea Plus.

Daniel Baciu a reafirmat că majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate de la 1 septembrie. Este vorba de 3.000.000 de pensionari care vor avea o creștere medie de 40%. Restul de 2.000.000 de pensionari rămân cu pensia de azi.

„Să știți că o mare parte dintre pensionari vor primi creșteri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Nicio pensie nu va scădea, este foarte clar specificat în lege acest lucru, chiar dacă din noua formulă de calcul ar ieși un cuantum mai mic, legea spune foarte clar că rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos”, a continuat el.

Calendarul probabil al reclaculării pensiilor

1 mai 2024

Începe recalcularea efectivă a peste 4,7 milioane de pensii. Un număr de 3.000.000 de pensii vor crește. Restul pensiilor vor rămâne la valoarea actuală. NU vor crește pensiile celor care au muncit sub 15 ani și chiar ale celor care au muncit sub 25 de ani. Aceștia nu primesc puncte de stabilitate.

1 august - 1 septembrie 2024

Retipărirea cupoanelor de pensii. Ministrul muncii a anunțat că taloanele vor fi colorate și pe ele va fi scris modul de calcul al pensiei, dar și punctele de stabilitate/ bonus obținute de pensionari.

1 septembrie 2024

Intră pensiile recalculate. Oficialii spun că pensiile cresc, în medie, cu 40%. Dar, creșterile pot varia, de la 110%, la pensii care nu vor crește deloc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te