UPDATE Negocierile și orice inițiativă s-a oprit urmare a alegerilor. Newsweek publicat, azi, o analiză a ceea ce se va întâmpla cu pensiile militarilor după alegerile prezindețiale.
Analiza este mai jos:
Citește și: Zi decisivă pentru creșterea pensiilor militarilor. De ce ar putea fi amânată până după luna martie?
Pensiile nu au fost recalculate în luna septembrie, așa cum s-a întâmplat cu 4.700.000 de pensii.
Citește și: Ministrul Muncii anunță cum ieși la pensie mai repede. Doar anumiți pensionari pot depune actele
Pensionarii - mai puțin cei militari - au primit, în medie o creștere de 700 de lei la recalcularea din luna septembrie. Pensionarii militari nu au primit nimic. După discuții, a fost votată o lege care creștea pensiile militarilor. Ea a fost contestată de Avocatul Poporului la CCR. Pensiile militarilor au rămas, astfel, înghețate.
Premierul a anunțat că luni va fi ziua decisivă pentru creșterea pensiilor militarilor.
Citește și: Creșterea pensiilor militarilor, blocată ilegal. De ce nereguli este acuzat Avocatul Poporului?
Anunț decisiv pentru pensie militarilor rezervistilor. Negocierile, încheiate. Cat vor crește?
Marcel Ciolacu a avut noi consultări cu reprezentanţii organizaţiilor care promovează drepturile rezerviştilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pe tema pensiilor militare de stat.
Citește și: Panică la Casa de Pensii! Cine nu va lua pensie deloc în decembrie? Sunt mai întârzieri la plată
Guvernul va trimite Curţii Constituţionale punctul de vedere în care sunt considerate nefundamentate obiecţiile de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului cu privire la legea pensiilor militare de stat.
Ciolacu a anunțat și că are 2 propuneri pentru pensionarii militari:
1. Guvernul va trimite luni un punct de vedere la CCR care va conține argumentele prin care se consideră nefundamentate obiecțiile de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului cu privire la legea pensiilor militare de stat.
2. Ca variantă de rezervă – tot luni, vom pregăti împreună cu organizațiile reprezentative un proiect de OUG care să fie promovat de Guvern în cazul în care CCR va decide că proiectul de lege privind pensiile militare de stat, aprobat recent de Parlament, va fi declarat neconstituțional.
Citește și: Câți pensionari vor lua o pensie de peste 5.000 lei la recalculare? Cât au lucrat? 2 exemple clare
Citește și: Care pensionari rămân cu mai mulți bani la pensie? Iohannis a semnat documentul
Ce s-a întâmplat cu creșterea pensiilor militare?
Pensiile militare urmau să crească în urma unui proiect, însă legea a fost contestată la CCR de Avocatul Poporului, iar creșterile au fost amânate.
Legea prevedea că pensia militară se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a fost acuzată de abuz în serviciu.
O plângere penală împotriva Avocatului Poporului, Renate Weber, a fost depusă de către Federația Națională a Sindicatelor Polițiștilor „Vlad Țepeș“, Sindicatul Polițiștilor Dolj și Sindicatul Polițiștilor Oltpol.
Citește și: 50% în plus la pensie pentru pensionarii cu grupe și condiții grele. Instanța anunță cum iei banii
Pensia medie brută pentru vechime completă aflată în plata casei de pensii a MApN este de aproximativ 3.500 lei. Aproape 60% din numărul total de pensionari militari au pensiile sub această valoare medie.
Citește și: Care pensionari iau 330 de lei în plus la pensie pe lună pentru medicamente? Ce boli tratează?
Cum ar trebui să crească pensiile militare?
Legea care a fost contestată de Avocatul Poporului și este blocată la CCR spune:
„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu - n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (...) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi", prevede actul normativ adoptat.
(Documentul este mai jos de la pagina 18):