Angajații din Casele de Pensii din țară protestează, azi, începând cu ora 8:30, față de condițiile de lucru și tăierea veniturilor.
Președintele Federației Naționale Solidaritatea Socială a Muncii, afiliată la Blocul Național Sindical, Ionuț Marinescu, afirmă că aceste acțiuni vor continua toată săptămâna, în fiecare dimineață, timp de aproximativ două ore.
Angajații din Casa de Pensii au oprit, azi, munca. Mai intră pensiile pe card vineri sau întârzie?
„Printre nemulțumiri se numără condițiile de muncă ale lucrătorilor din Casele de Pensii și tăierea veniturilor. Nu avem aplicații informatice, nu avem sedii, birouri. Într-un birou stau 10-12 persoane, față de maximum 4-5 persoane. Toată săptămâna aceasta suntem în proteste. Vrem să tragem un semnal de alarmă. La Casele de Pensii, salariile sunt printre cele mai mici din sistemul bugetar”, a menționat Ionuț Marinescu, pentru AGERPRES.
Citește și: Pensiile pe iulie, în pericol să ajungă cu întârziere. Proteste la Casele de Pensii. Care e cauza?
Newsweek a scris despre situația de la Casele de Pensii și despre faptul că ar putea fi întârziate pensiile plătite pe card.
Casele de Pensii transferă banii pentru plata banilor pe card cu o zi înainte ca ei să fie încasați de pensionari. În iulie, casele de pensii transferă banii în cursul zilei de joi, 10 iulie. Însă dacă angajații vor decide să oprească lucrul, acestea vor întârzia.
Peste 2.500.000 de pensionari ar putea fi afectați de această situație.
Angajații de la Casele de Pensii sunt nemulțumiți și spun că veniturile lor sunt mult diminuate.
„Noi suntem cei mai văduviți din tot sistemul bugetar.
Citește și: Bani în plus la pensie pentru 2.000.000 de pensionari începând de azi. Cine și cum îi poate primi?
Am avut o presiune imensă în ultimii ani, iar acum avem tăieri de venituri. Nu ni se pare normal și cred ca vom ajunge la grevă generală.
Sunt alți bugetari care au salarii foarte mari, de mii de euro. În Casele de Pensii funcțiile de conducere sunt plătite cât un șef birou din alte instituții, adică foarte puțin. Vor sa ne taie între 400-800 lei în funcție de veniturile fiecăruia. Sindicatele vor lua o poziție fermă în ceea ce ne privește”, au declarat surse din casa de Pensii pentru Newsweek România.
Sporul pentru condiții vătămătoare de muncă a fost plafonat la 300 lei brut.
La Casele de Pensii, acest spor se situa între 500 de lei și 1.500 de lei.
Potrivit informațiilor Newsweek, angajații de la Casele de Pensii primesc, în medie, 600 lei net ca spor pentru condiții grele de muncă.
Citește și: Sprijin lunar la pensie pentru plata curentului. Ce factură trebuie să ai ca să iei bani de la stat?