A anunţat că este gravidă, iar angajatorul a forţat-o să îşi dea demisia. O tânără din municipiul Vaslui își petrece timpul făcând sesizări la toate instituțiile statului, cu privire la faptul că a rămas fără serviciu.
Femeia a lucrat timp de patru ani, la un service auto din oraș. În decembrie, anul trecut, și-a anunțat angajatorul că este însărcinată. Imediat, a simțit cum patronul încearcă să se descotorosească de ea.
A anunţat că este gravidă, iar angajatorul a forţat-o să îşi dea demisia
Prima dată, i-a găsit un înlocuitor, iar în ultimele zile a refuzat să-i semneze hârtiile pentru concediul medical, forțând-o practic să renunțe la locul de muncă.
În ciuda faptului că articolul 60, din Codul Muncii, spune clar că angajatorul nu poate concedia o femeie însărcinată, vasluianca a rămas fără serviciu, după câteva săptămâni de sarcină.
Spre surpriza ei, autoritățile abilitate să sancționeze aceste nedreptăți nu par foarte dornice să soluționeze cazul.
Citeşte şi: Un primar va duce personal copiii la școală după ce șoferul microbuzului a fost prins băut la volan
Angajatorii trebuie să depună tot efortul pentru a asigura sănătatea și siguranța angajatelor gravide sau dacă acestea au născut recent, ori dacă alăptează.
Dacă nu este posibil ca angajatorul să facă acest lucru, trebuie să le dea angajatelor alt tip de muncă. În Vaslui, multora dintre aceste angajate li se dă doar un brânci, fiind obligate să se descurce singure fix când ar avea nevoie de cel mai mult de sprijin.
Instituțiile statului, care ar trebui să vegheze la respectarea legii, se ocupă de cu totul și cu totul alte probleme, mai puțin importante pentru comunitate, conform vremeanoua.ro.
Citeşte şi: O româncă miliardară și-a dus angajații în vacanță, dar la întoarcere i-a concediat: Motivul
“Nu vrea să-mi dea concediu medical pentru că nu știe cât va dura până își va recupera banii de la stat”, spune tânăra femeie încărcinată.
“În luna decembrie am anunțat cu două hârtii de la medicul specialist că sunt însărcinată, iar din acel moment am trăit un calvar, la locul de muncă.
Foto: Pexels/Engin Akyurt - imagine cu caracter ilustrativ
Eu am lucrat la un service auto, în ultimii patru ani, unde preluam comenzi, făceam facturi, încasam bani. După ce am anunțat că sunt gravidă, am început să fiu exclusă din colectiv.
Singura care nu a luat primă de Sărbători
De exemplu, de sărbătorile de iarnă, am fost singura angajată care nu a primit primă. Era într-o sâmbătă când pe mine m-a trimis acasă de la ora 10 dimineața. În aceeași zi, spre seară, când am întrebat colegii dacă au luat primă, toți mi-au zis că da, numai pe mine m-a sărit din calcul. Pentru angajatorul meu, sarcina a fost un motiv ca să mă marginalizeze.
Pentru mine e cu atât mai dureros cu cât sarcina asta am obținut-o foarte greu, prin fertilizare in vitro. Doi ani am făcut tot ce a depins de noi, de mine și de soțul meu, să putem avea un copil. Acum, după ce am aflat că am rămas însărcinată, am fost constrânsă să-mi dau demisia, prin diferite metode.
De exemplu, după aproximativ trei săptămâni de la anunțul sarcinii, patronul acelui service a și adus un înlocuitor pentru mine, pe motiv că mă îmbolnăvesc prea des, că oricum am să plec", povesteşte tânăra gravidă.