Aproape 500.000 de pensii vor fi recalculate în iunie. Care pensionari iau 500 de lei în plus?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 22.05.2025 - 12:35
463.000 de pensie vor fi recalculate în luna iunie. Pensionarii, sunați de către Casa de Pensii Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
463.000 de pensie vor fi recalculate în luna iunie. Pensionarii, sunați de către Casa de Pensii Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
463.000 de pensie vor fi recalculate în luna iunie. Pensionarii, sunați de către Casa de Pensii Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
463.000 de pensie vor fi recalculate în luna iunie. Pensionarii, sunați de către Casa de Pensii Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

463.000 de pensii vor fi recalculate în luna iunie. Pensionarii vor fi sunați de către Casa de Pensii de care aparțin pentru a completa dosarele de pensie.

SHARE

Reforma pensiilor este un proces care nu a fost finalizat nici până astăzi deoarece există dosare care necesită o atenție deosebită. Dincolo de Marea Recalculare care a presupus adaptarea pensiilor după noua lege, Mica Recalculare va rezolva inechitățile existente care privesc veniturile permanente. 

Dincolo de aceste calcule, vor fi actualizate dosarele pensionarilor cu toate documentele și informațiile pentru ca seniorii să primească drepturile conform legii.

463.000 de pensii vor fi recalculate în luna iunie. Pensionarii, sunați de către Casa de Pensii

În momentul de față, casele de pensii teritoriale lucrează la foc continuu și solicită și din oficiu documentele pensionarilor care au lucrat în anumite condiții sau care au avut o lege diferită. 

Citește șiCine sunt decrețeii ce vor face pensia aproape imposibil de plătit? Născuți după legea lui Ceaușescu

Spre exemplu, pensionarii din anumite categorii vor putea valorifica perioade care nu au fost adăugate la punctajele finale. Este vorba despre munca în acord global, o formă de salarizare în care angajatul este plătit în funcție de volumul de muncă efectiv realizat (ex: câte produse finalizează, câte lucrări termină etc.), nu în funcție de timpul lucrat (cum e cazul salariului fix pe lună sau pe oră). Este întâlnită mai ales în domenii precum producție sau construcții.

Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Casa Națională de Pensii a transmis un punct de vedere către Newsweek prin care explică concret care sunt pașii pe care îi parcurge pentru calcularea pensiilor într-un mod corect și adaptat noii legi a pensiilor.

Dosarele de pensie vor fi actualizate

„Schimbările aduse de noua lege a pensiilor, respectiv de Legea nr. 360/2023, sunt schimbări majore, cu impact pe toate palierele care conduc la definirea și calculul unei pensii: stagii de cotizare, punctaje, condiții de eligibilitate, calcul cuantum pensie.

Referitor la recalcularea pensiilor prin valorificarea veniturilor nepermanente și a acordului global, vă informăm că, pentru aplicarea acestei măsuri, în paralel cu dezvoltarea și testarea aplicației informatice, au fost analizate aproximativ 463.000 de cazuri”, a transmis Casa Națională de Pensii pentru Newsweek.

Citește și: Pensionarii pierd între 400 și 700 lei la pensie. Poate fi evitat scenariul anunțat de economiști?

Surse din cadrul Casei Naționale de Pensii spun că pensionarii vor fi contactați chiar în luna iunie pentru a aduce dosarele de pensie la un nivel cât mai corect.

„În anumite situații, au fost realizate activități de relaționare cu pensionarii, în vederea refacerii și/sau completării adeverințelor necesare recalculării, în sensul îndeplinirii cerințelor de conținut și formă prevăzute de legislație”, a mai completat CNPP.

Citește și: 7 cazuri în care pensionarii pierd mii de lei la pensie. Ce greșeli nu trebuie să facă?

Potrivit surselor Newsweek România, creșterile de pensie la mica reclaculare sunt între 7 și 10%. 

Pensie actuală: 1.281 lei Creștere de pensie de la mica recalculare: 128 lei Pensie finală de la mica recalculare: 1.409 lei

Pensie actuală: 2.000 lei Creștere de pensie de la mica recalculare: 200 lei Pensie finală de la mica recalculare: 2.200 lei

Pensie actuală: 3.000 lei Creștere de pensie de la mica recalculare: 300 lei Pensie finală de la mica recalculare: 3.300 lei

Pensie actuală: 4.000 lei Creștere de pensie de la mica recalculare: 400 lei Pensie finală de la mica recalculare: 4.400 lei

Pensie actuală: 5.000 lei Creștere de pensie de la mica recalculare: 500 lei Pensie finală de la mica recalculare: 5.500 lei.

ATENȚIE! Există riscul amânării distribuirii pensiilor recalculate pentru luna iulie dacă nu vom avea guvern și un ministru al muncii validat foarte curând.

Noua formulă de calcul a pensiei

Legea nouă introduce o formulă unificată, bazată pe puncte de pensie. Se va ține cont de:

  • Stagiul de cotizare contributiv (câți ani ai lucrat și ai contribuit).

  • Veniturile brute lunare declarate, raportate la salariul mediu brut pe economie.

Formula: Pensie = Număr total de puncte × Valoarea punctului de referință (VPR)

  • VPR (valoarea punctului de referință) este fixat la 81 lei, dar poate fi actualizat prin lege.

  • Punctajul se calculează lună de lună, deci în cazul muncii în acord global, dacă venitul brut a fost variabil, și punctajul va fi proporțional.

Cum influențează munca în acord global punctajul

Dacă ai avut venituri mai mari decât salariul mediu brut, ai acumulat mai multe puncte de pensie.

Dacă ai avut venituri sub salariul minim brut pe economie, acele luni s-ar putea să nu fie luate în calcul integral (sau deloc), decât dacă ai completat contribuțiile.

Spre exemplu, dacă în luna martie 2023 ai avut venit brut de 2.300 lei, iar salariul mediu brut pe țară era 6.700 lei:

Punctaj = 2.300 / 6.700 ≈ 0.343 puncte pentru acea lună

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te