2.500.000 de pensii, în pericol. Ce măsuri radicale se iau la Poșta Română?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 10.01.2025 - 15:22
2.500.000 de pensie, în pericol. Ce măsuri radicale se iau la Poșta Română? foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
2.500.000 de pensie, în pericol. Ce măsuri radicale se iau la Poșta Română? foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

2.500.000 de pensii sunt în pericol. Ce măsuri radicale se iau la Poșta Română din cauza managementului defectuos din ultimele luni de zile?

SHARE

Nu e liniște la Poșta Română care a început distribuirea pensiei în cursul zilei de joi, 8 ianuarie. Asta, chiar dacă pensiile ar fi trebuit distribuite chiar din 1 ianuarie. Amânarea s-a datorat zilelor libere avute de poștași.

Poștașii au fost puși pe jar de o declarație incendiartă făcută de către directorul Poștei Române. Acesta a susținut că oficiile rurale care nu aduc profit ar trebui privatizate. 

În acest context, angajații din POșta Română cer demisia directorului Poștei Române.

2.500.000 de pensii, în pericol. Ce măsuri radicale se iau la Poșta Română?

Cea mai importantă sursă de finanțare pentru Poșta Română este contractul cu Casa Națională de Pensii. Sindicaliștii acuză actuala conducere că instituția a rămas la „pomana” statului și singurele servicii care mai țin în viață toată activitatea.

Președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Florin Gheorghiu a declarat într-un comunicat de presă faptul că livrarea pensiilor și a deciziilor cu pensia recalculată a mai aglomerat activitatea instituției în ultimele luni. 

Mai mult decât atât, declarația directorului Valentin Ștefan cu privire la desființarea oficiilor poștale din mediul rural pe motiv că nu ar fi eficiente a pus și mai mult paie pe foc. 

Șeful Poștei vrea să facă bani nu să ducă pensii.

„Vom închide oficiile poștale. Miza pentru care încă le ținem deschise este că totuși încă avem oameni pentru care avem o datorie morală, care și-au dedicat viața Poștei Române”, a spus, ieri, Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române.

Directorul General a mai declarat că reducerea prezenței prin subunități poștale se face treptat, prin ieșirea naturală a salariaților din sistem.

„În cei trei ani de mandat, actuala conducere a demonstrat incapacitatea de a atrage contracte majore și de a diversifica sursele de venit ale companiei. 

Citește și: Rămâi fără pensie dacă poștașul nu te găsește acasă. Șeful Postei Române confirmă

Aproape toate veniturile Companiei Naționale Poșta Română provin din contracte acordate de stat, cum ar fi:

•    Livrarea pensiilor și a cupoanelor de pensii;
•    Distribuirea cardurilor sociale în cadrul programelor MIPE;
•    Transmiterea deciziilor de recalculare a pensiilor.

Această dependență exclusivă de „pomana statului” reflectă un management inefi-cient, care nu a reușit să identifice și să capitalizeze oportunități de extindere pe alte segmente ale pieței.

Închiderea oficiilor poștale nu este o soluție, ci o măsură care maschează eșecul conducerii de a implementa un plan coerent de redresare”, au declarat sindicaliștii. 

Se cere demisia directorului Poștei Române

Lucrătorii poștali cer demisia actualei conduceri a Poștei Române pentru a schimba complet managementul.

„Schimbarea echipei de management: Performanțele conducerii actuale nu susțin capacitatea acesteia de a redresa compania.

Citește și: 2.500.000 pensii, în aer după decizia Poștei Române de a desființa oficiile. Cum iau, totuși, banii?

Este nevoie de manageri cu viziune strategică și competențe în atragerea de contracte și modernizarea companiilor de stat. Digitalizarea infrastructurii și diversificarea gamei de servicii sunt esențiale.

Valorificarea retelei rurale si mic urbana a Postei Romane pentru promovarea incluziunii financiare prin rolul de vehicul in implementarea unui program national de crestere a gradului de incluziune financiara si digitala a populatiei Romaniei fara acces la minime servicii financiare.

Datorita retelei sale si a acoperirii teritoriale Posta Romana poate fi un vehicul optim de implementare a unui astfel de program , avand in vedere disparitatile dintre mediile urban si rural”, au transmis sindicaliștii. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te