1.100 lei pensie după 35 ani de muncă. Pensionarii, revoltați: E cât pensia socială! Cum e posibil ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.11.2023 - 13:16
1.100 lei pensie după 35 ani de muncă - Foto: Pexels / Pixabay

1.100 de lei pe lună ia un pensionar după 35 de ani de muncă. Pensionarii revoltați spun că e la fel de mare cât pensia socială. Și nu e un caz izolat.

SHARE

Mai mulți pensionari au arătat că după zeci de ani de muncă primesc un pic mai mult decât pensia socială. Este o nedreptate pe care șefii Casei Naționale de Pensii au promis că o vor îndrepta. 

Citește și: Pensionarii revoltați cer decontarea cupoanelor CFR nefolosite. Ce spune noua lege a pensiilor?

Din păcate, procesul de recalculare a pensiilor va dura mai mult decât se aștepta. Pensiile vor fi recalculate la 1 septembrie 2024. 

„În 2024, pensiile românilor vor creşte de două ori. Prima dată începând cu 1 ianuarie când pensiile românilor vor creşte cu 13,8 la sută. Fiecare dintre cei 4,8 milioane de români va beneficia de asta. Valoarea punctului de pensie mergând de la 1.785 cât este astăzi, la 2.032 de lei.

Este un efort important pe care România îl face, care e o formă de respect pentru fiecare român, este o formă de echitate pentru fiecare român. Aceasta va fi prima parte a procesului de aplicare a noii legi”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, potrivit News.ro. 

1.100 lei pensie după 35 ani de muncă. Pensionarii, revoltați: E cât pensia socială

Un pensionar a scris pe un grup că după 35 de ani de muncă primește o pensie socială infimă de numai 1.100 lei. Cel mai probabil, a vrut să spună că primește echivalentul unei pensii sociale care este de 1.000 de lei.

Citește și: Cine sunt românii cărora pensia le va crește cu 75%. Se știe ce salariu au avut

„Este posibil că un om care a cotizat 35 de ani 6 luni și 10 zile a depășit stagiul de cotizație și a ieșit cu pensie socială de 837 lei. Strigător la cer. Cu tot cu majorări am ajuns in clipa de față 1125 lei.”

Cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit pentru anul 2022 este de 1000 lei. Din păcate respectivul pensionar nu este singurul în situația de a lua o pensie de mizerie.

Postarea a generat sute de comentarii și mulți pensionari au susținut că li s-a întâmplat același lucru.

„Și la mine pe decizie tot la fel scrie pensie socială după 35 ani și 6 luni +17 ani grupa l. Este posibil la noi în România și am esit cu pensie 1089 lei”.

„Și eu am 33 ani lucrați din care 10 e grupa2 și la fel scrie pensie de ajutor social”.

„Așa au ieșit și unele colege cu 1200 sau 1300 pensie! Cum e posibil după atâția ani cel care nu a munci (și ia pensie socială n.red.) să fie egal cu proștii care s-au trezit în fiecare zi și au muncit 35 de ani ?”

Care e explicația

Cineva a oferit, la final, și o posibilă explicație: „Doresc să nu supăr pe nimeni! Am citit o parte din comentarii, dar nimeni nu spune ce studii și pregătire au avut. Spun doar anii de muncă. Când se calculează pensia sunt anumite criterii bine stabilite care se vor lua în calcul, totul se face pe calculator.”

Altcineva vine cu altă variantă: „Câștigul mediu, stabilit de statistică este foarte mare față de câștigul realizat. Din acest calcul iese pensia mică.”

Din păcate, cea mai plauzibilă variantă este că angajatorul nu a plătit respectivei persoane contribuția la pensie. Sau, unele companii s-au desființat și s-au peirdut anii de muncă.

S-a schimbat sintagma

Prin Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, sintagma „pensie socială minimă garantată” s-a înlocuit cu sintagma „indemnizație socială pentru pensionari”.

Cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit pentru anul 2022 este de 1000 lei.

Condiții necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:

să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la  pensie;

să aibă domiciliul în România;

nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub 1000 lei.

Detalii AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te