11 fete și doi băieți din sistemul de protecție au căzut în mâna traficanților în 6 luni

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 27.11.2020 - 16:54
11 copii care au căzut în mâinile traficanților au fost exploatați sexual. Sursa imagine: pexels.com

13 copii din sistemul de protecție au fost identificați ca victime ale traficului de minori, în primele șase luni ale anului, arată Asociația DGASPC-urilor, într-un punct de vedere remis redacției.  

SHARE

Asociația Directorilor de Servicii Publice Specializate în Asistență Socială și Protecția Copilului precizează că cei 13 copii, 11 fete și doi băieți provin din centre rezidențiale (11 copii) și asistență maternală (doi copii).

11 copii au fost exploatați sexual, un copil a fost exploatat prin muncă, iar un alt caz a fost depistat timpuriu și nu s-a mai produs exploatarea, fiind înregistrat ca tentativă.

Asociația directorilor de DGASPC-uri spune că victimele reprezintă doar 0,07% din total copiilor aflați în sistemul rezidențial (adică îngrijiți în centre), dar nu menționează cum au ajuns copiii pe mâna traficanților.

În total, în primele șase luni ale anului, au fost identificate 302 victime ale traficului de persoane, dintre care 128 sunt minori, conform unui raport al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Specialiștii din domeniu atrag atenția că numărul real al persoanelor traficate este mult mai mare. 

Citește și: Copii traficați cu ajutorul Protecției Copilului. Șefii instituțiilor spun că habar n-au avut

32 de copii din sistemul de protecție, traficați între 2015 și 2019

În total, între 2015 și 2019, au fost înregistrate 55 de dosare penale care au avut ca obiect traficul de persoane, pentru 32 de copii sau tineri aflați în sistemul de protecție specială.

Asociația șefilor de DGASPC-uri mai spune că, începând de anul acesta, atât DGASPC-urile, cât și furnizorii privați pot înființa servicii destinate victimelor minore ale traficului de persoane, ca urmare a publicării standardelor de calitate pentru aceste servicii.

Totuși, în raportul parlamentar privind copiii dispăruți, Iana Matei, președinta ONG-ului Reaching Out Romania, specializat în acordarea de asistență victimelor minore ale traficului a declarat că „a solicitat DGASPC-urilor care au anunțat că doresc să înființeze centre de asistare a victimelor traficului de persoane, ca respectivele centre să dobândească personalitate juridică, pentru a putea fi trase la răspundere în instanță, însă răspunsul a fost negativ.”

Reacția Asociației directorilor de DGASPC-uri vine după publicarea Raportului parlamentar privind copiii dispăruți, care precizează, între altele, că 40% din cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție, conform datelor Poliției Române, iar copiii ar ajunge în mâinile traficanților fiind  „învoite” de reprezentanții din conducerea DGASPC-urilor și “ies din țară cu documente false sau declarații la un notar plătit”.

Citește și: Raport: Poliția Locală nu ia în calcul plângerile de dispariție, cred că fetele pleacă cu bărbați

Legat de aceste fapte, Asociația Directorilor de Servicii Publice Specializate în Asistență Socială și Protecția Copilului spune că procentul de 40% „se referă la numărul de sesizări/apeluri la numărul unic de urgență 112, efectuate de personalul din sistemul de protecție, care, prin lege, are obligația de a sesiza Poliția ori de câte ori un minor întârzie sau lipsește dincolo de limita de timp acordată prin biletele de învoire. În primul semestru al anului 2020, 130 de copii din sistemul de protecție au făcut obiectul unor sesizări către Poliție, ca urmare a plecării din centre/depășirii programului de învoire. 17 sunt înregistrați cu plecări și reveniri multiple.

Este important de precizat că, în multe cazuri, măsura de protecție a fost instituită ca urmare a traficării, copiii fiind deja victime la momentul intrării în sistemul de protecție”.

Citește și: Uciși din grija statului. De ce fug copiii din centrele de plasament

Asociația mai spune că toate cazurile prezentate în raport „au făcut deja obiectul anchetelor judiciare, iar în unele situații legătura cu sistemul de protecție este cel puțin distorsionată. Un exemplu în acest sens este cazul doamnei Larisa B, care a fost adoptată la 3 ani din sistemul de protecție. La 15 ani, a fost abuzată sexual și traficată în famile. Unica legătură a acesteia cu sistemul de protecție fiind aceea că pînă la vârsta de trei ani a fost îngrjită în serviciile DGASPC”.

Newsweek România a cerut informații suplimentare Asociației Directorilor de Servicii Publice Specializate în Asistență Socială și Protecția Copilului, precum și Comisiei parlamentare pentru copiii dispăruți și le va publica îndată ce le va primi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te