100.000 de pensii ar putea crește de mâine. Care pensionari vor lua sute lei în plus? CCR decide

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 03.02.2025 - 15:45
100.000 de pensie ar putea crește de mâine. Care pensionari vor lua sute lei în plus? CCR decide Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
100.000 de pensie ar putea crește de mâine. Care pensionari vor lua sute lei în plus? CCR decide Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
100.000 de pensie ar putea crește de mâine. Care pensionari vor lua sute lei în plus? CCR decide Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
100.000 de pensie ar putea crește de mâine. Care pensionari vor lua sute lei în plus? CCR decide Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

100.000 de pensii ar putea crește de mâine. Care pensionari vor lua sute lei în plus? CCR decide ce se va întâmpla cu pensiile militare în anul 2025.

SHARE

Mâine, Curtea Constituțională a României decide care este situația pensiilor militare. Peste 100.000 de persoane care au lucrat în apărare sau ordine publică află dacă vor primi bani în plus la pensie. 

Nemulțumirile foștilor militari sunt foarte mari deoarece Marea Recalculare s-a aplicato doar pensionarilor civili, singurii bani în plus primiți fiind prin indexarea din ianuarie 2024. 

Acum, sindicatele împreună cu o parte din parlamentari speră ca pensiile militare să beneficieze de indexare anul acesta, în ciuda contestațiilor făcute de către Avocatul Poporului, entitate care a blocat creșterea veniturilor. 

100.000 de pensii ar putea crește de mâine. Care pensionari vor lua sute lei în plus? CCR decide

„Pensiile militarilor au crescut în ianuarie 2024, așa cum s-au indexat și celelalte pensii, dar să nu uităm că Guvernul a avut intenția de a indexa punctul de pensie cu 13,8%, asta însemna că pensiile militare să nu fie indexate.

Citește și: Cât va fi pensia dacă ai avut 4.000 lei salariu și ai muncit între 30 și 40 ani? Cum se calculează?

Am creat o presiune la Guvern și am fost înțeleși la vremea respectivă și au fost indexate la rata inflației. Să nu uităm că suntem în urmă și cu această rată a inflației, pentru că noi aplicăm rata inflației cunoscută.

Citește și: Sprijin la pensie. Cum obțin pensionarii o reducere de 50% la biletul de tratament? Unde pot merge?

Ce înseamnă asta? În ianuarie nu ai de unde să știi rata inflației a anului precedent și atunci se aplică cea de acum un an în urmă. Și atunci trebuie să calculăm rata inflației 10,8% pe 2023, dar rata inflației pe 2024 o suportă tot pensionarul”, a spus Vasile Zelca, președinte SNPPC. 

Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pensiile militare sunt foarte mici

Aplicarea formulei de indexare oricum nu acoperă diferențele dintre pensiile militare și cele publice.

„Rata inflației este de 5,1 % în acest moment, nu a fost calculată în mod final, dar dacă scădem 5,1% din 10,8% asta înseamnă o creștere a puterii de cumpărare cu 5,7% ceea ce este o scădere, de fapt, pentru că normal ar fi ca noi să ajungem la zi cu aceste indexări cu rata inflației. 

Citește și: Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT

Am cerut ca această indexare să se producă în martie tocmai ca să aplicăm rata inflației din anul precedent. Pensia militară medie este undeva la 3.800 lei, iar cea mai mică este de 620 lei”, a mai spus Vasile Zelca. 

Chiar dacă au muncit în schimburi și în condiții foarte grele, pensiile militare sunt și cu valori mai mici de 1.281 lei.

„Ei primesc un ajutor social până la 1.281 lei, dar există și pensii de 200 lei, 600 lei, de 1.000 lei. Guvernul trebuie să fie conștient că indiferent de orice culoare politică are, acest război de la graniță a fost foarte prost înțeles și nu s-a folosit nimeni de el pentru a echilibra fluxul de oameni pentru această familie ocupațională”, a mai spus sindicalistul.

Citește și: VIDEO Bugetul anului 2025. Barna: ” Avem bani suficienți pentru salarii, pensii și ajutoare sociale”

Guvernul a dorit să crească aceste pensii încă din toamnă însă Avocatul Poporului a depus o contestație la Ordonața care prevedea: 

 „Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu - n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (...) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi", prevede actul normativ adoptat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te