Video Studiu Harvard. Datele prin satelit sugerează că SARS CoV2 a lovit China în octombrie

DE Adina Mutăr | 09.06.2020 - 14:35

Creșteri dramatice ale traficului auto în jurul marilor spitale din Wuhan, în toamna trecută, sugerează că noul coronavirus ar fi putut fi prezent și răspândit prin China centrală cu mult înainte să fie raportat, potrivit unui nou studiu al Harvard Medical School.

SHARE

Folosind tehnici similare celor folosite de agențiile de informații, echipa de cercetare a analizat imagini din sateliți comerciali și „a observat o creștere dramatică a traficului în jurul a cinci spitale majore din Wuhan începând cu sfârșitul verii și la începutul toamnei 2019”, potrivit dr. John Brownstein, care a condus cercetarea.

Iar această creștere a traficului a coincis și cu o cercetare majoră pe internet a chinezilor privind simptome care vor fi ulterior asociate cu boala COVID-19 provocată de noul coronavirus.

Deși Brownstein subliniază că dovezile sunt circumstanțiale, consideră că studiul este un punct important de plecare pentru determinarea originii SARS CoV2.

„Ceva s-a întâmplat în octombrie”, spune Brownstein. „În mod clar, a existat un anumit nivel de agitație socială cu mult înainte de ceea ce a fost numit începutul pandemiei coronavirusului.”

Studiul de la Harvard poate fi coroborat cu rapoartele serviciilor secrete americane ce avertizau Pentagonul spre sfârșitul lunii noiembrie că există o problemă de sănătate în Wuhan, date obținute din surse confidențiale.

Oficialii chinezi nu au înștiințat în mod oficial Organizația Mondială a Sănătății până la 31 decembrie 2019.

Originea noului coronavirus este foarte importantă pentru oamenii de știință pentru a înțelege secretele agentului patogen cunoscut oficial ca SARS-CoV2.

Însă sarcina cercetătorilor este complicată de refuzul Guvernului chinez de a coopera pe deplin cu autoritățile de sănătate occidentale și internaționale, au declarat oficialii americani și OMS.

Brownstein și echipa sa au petrecut mai mult de o lună încercând să identifice semne ale unei epidemii grave în provincia Hubei din China.

Logica proiectului de cercetare al lui Brownstein a fost simplă: bolile respiratorii duc la tipuri de comportament foarte specifice în comunitățile unde se răspândesc, pentru că nu pot fi trate acasă, oamenii fiind nevoiți să consulte un medic.

Deci, imaginile care arată o aglomerare la spitalele mari, coroborate cu căutarea pe internet a simptomelor asociate cu COVID-19 pot da informații circumstanțiale despre debutul epidemiei în China.

Iar acest debut pare a fi, conform studiului Harvard Medical School, în octombrie 2019, cu semnale importante de la mijlocul lunii septembrie, legate de Universitatea Medicală Wuhan Tongji.

În martie 2020, ziarul South China Morning Post, din Hong Kong, care cita date ale Guvernului chinez, a raportat că primul caz de COVID-19 poate fi identificat la 17 noiembrie 2019.

Chiar și oficialii chinezi din domeniul sănătății au început recent să decaleze originea epidemiei, declarând că virusul s-a răspândit probabil înainte ca autoritățile să își dea seama, însă fără să ofere detalii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te