VIDEO De ce nu au românii acces la medicamente inovatoare

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 14.06.2022 - 23:25

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a explicat la #2022 SUMMIT DE SĂNĂTATE de ce nu au românii acces la medicamente inovatoare, dar și ce trebuie făcut pentru a fi remediată situația.

SHARE

"În primul rând, problema ce mai mare pe care o avem în acest moment este lipsa unor termene clare în legislația din România pentru introducerea unui medicament nou în sistemul de compensare și rambursare.

Citește și: Cum au schimbat lumea medicamentele și vaccinurile de ultimă generație

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că în legislație există câteva deadline-uri, câteva termene, care sunt pentru evaluarea dosarelor depuse de companii pentru rambursare, sau pentru evaluarea dosarelor pentru obținerea prețurilor. Dar pentru introducerea unui nou medicament în lista de compensare și gratuități, nu există niciun termen, nu există o regulă clară.

De asemenea, nu există termene pentru adaptarea protocoalelor terapeutice la modificările care sunt făcute la lista de compensare și de gratuități.  Tot acest proces generează o stare de incertitudine și o lipsă de predictibilitatea în ceea ce privește accesul pacienților la medicamente noi.

Faptul că în România s-a decis cu mulți ani în urmă ca prețul medicamentelor să fie cel mai mic dintr-un coș de 12 țări, recunoscute ca fiind țări europene cu cele mai mici prețuri , face ca România să ajungă să aibă un minim al minimelor în ceea ce privește prețul medicamentelor.

Acest lucru vulnerabilizează pacienții din România pentru că multe cantități de medicamente care sunt aduse în România sunt re-exportate către alte piețe, iar pacienții români rămân fără medicamentele de care au nevoie", a explicat Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM, la  #2022 SUMMIT DE SĂNĂTATE, organizat de Newsweek România

Cum pot avea românii acces la medicamente noi

El a mai preciat că nu există boală sau arie terpeutică pentru care să nu existe în acest momente medicamente în fază avansată de cercetare.

Citește și: Pactul pentru Inovație în Sănătate a fost lansat. ARPIM, 25 de ani de parteneriat strategic

Evoluțiile din ultimii ani au dovedit faptul că ritmul de dezvoltare de noi medicamente este tot mai accelarat, dar, din păcate ritmul de preluare a acestor medicamente în sistemele de compensare și rambursare este departe de a fi cel pe care și l-ar dori pacienții români.

În perioada 2008-2014 nu a fost aceptat niciun nou medicament în sistemul de compensare și rambursare și de atunci am pornit cu un handicap semnificativ care continuă, din păcate, să se mărească.

La nivelul ARPIM noi am propus autorităților încheierea unui Pact al Inovației în Sănătate. Acesta ar putea să fie un prim pas prin care să începem să avem o abordare graduală și un plan pe termen mediu și lung care să permită, pe lângă o finanțare corectă și niște procese transparente și echitabile,   un mai bun acces al pacienților la inovația medicală și terapeutică, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM, la  #2022 SUMMIT DE SĂNĂTATE, organizat de Newsweek România

Pactul Inovației în Sănătate est un document de colaborare cu factorii politici de decizie, structurat pe patru axe majore:

 • acces rapid și echitabil la medicamente inovatoare în beneficiul pacienților români și al sistemului de sănătate din România;

 • stimularea cercetării-dezvoltării și inovației farmaceutice;

 • un sistem de sănătate rezilient și bazat pe dovezi;

 • finanțarea adecvată și predictibilă a medicamentelor inovatoare și a vaccinurilor.   

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.