Val de pneumonii misterioase în China. Experții se tem de repetarea scenariului Covid-19

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.11.2023 - 16:12
S-ar putea repeta scenariul de la pandemia de Covid-19 Foto: Pixabay (imagine cu rol ilustrativ)

Un val de pneumonii misterioase, ce afectează mai ales copiii, a apărut în China. În aceste condiții, oamenii de știință trag un semnal de alarmă în privința necesității transparenței autorităților chineze în această problemă, pentru a se evita repetarea scenariului Covid-19.

SHARE

Oamenii de știință au cerut, miercuri, vigilență și transparență din partea Chinei, în contextul în care s-a raportat un tip misterios de pneumonie care are asemănări stranii cu focarul de Covid-19 din 2019.

Spitalele din Beijing și din Liaoning, la 800 km nord-est de capitală, sunt „copleșite de copii bolnavi” cu simptome neobișnuite, printre care se numără inflamarea plămânilor și febră mare, dar fără tuse, potrivit presei locale, relatează Daily Mail.

Val de pneumonii misterioase în China

Dr. Jennifer Nuzzo, epidemiolog și director al Centrului pentru Pandemii de la Școala de Sănătate Publică a Universității Brown, a declarat pentru sursa citată că vestea este „alarmantă”.

Ea a spus că ar trebui „să impunem tuturor țărilor același standard”, făcând referire la istoricul Chinei în ceea ce privește mușamalizarea noilor focare, lucru care s-a întâmplat în 2003 cu SARS-ul inițial și în 2019 cu Covid-19.

De asemenea, Dr. Krutika Kuppalli, un medic specialist în boli infecțioase, care face parte din Programul de Urgențe Sanitare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat că testarea și publicarea acestor rezultate este crucială, adăugând într-o postare pe platforma X (fostă Twitter) că boala „ar putea fi orice”.

Citește și: Virusul SARS CoV-2 circulă, în prezent, în toate ţările, atrage atenţia un expert OMS

„Ultima dată când am văzut rapoarte despre un focar de pneumonie nediagnosticată în China m-am gândit: „naa... nu e mare lucru”. Asta a fost în decembrie 2019. Nu fac aceeași greșeală din nou”, a scris și Dr. Neil Stone, medic specialist în boli infecțioase la University College Hospital din Londra, pe platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Alerta în jurul situației din China a fost emisă marți seara târziu, prin intermediul ProMed - un sistem global de supraveghere de mari dimensiuni, disponibil publicului, care monitorizează bolile infecțioase.

Tot o notificare ProMed din decembrie 2019 a fost cea care a adus Covid în atenția lumii. Postul taiwanez FTV News a raportat, de asemenea, că spitalele au fost „copleșite” de copii bolnavi. Acesta a adăugat că „părinții s-au întrebat dacă autoritățile acoperă epidemia”.

Citește și: Povestea primului pacient din lume tratat cu celule stem. Mai avea 4 ani de trăit. Ajutat de români

Dar există suspiciunea că noul focar ar putea fi legat de un patogen, mycoplasma pneumoniae, cunoscut și sub numele de „pneumonie ambulantă”, care se pare că este în creștere în China, în timp ce țara intră în prima sa iarnă fără a avea în vigoare măsuri stricte de izolare contra Covid-19.

Există temerea repetării scenariului Covid-19

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din Beijing a declarat că peste 3.500 de cazuri de „infecții respiratorii” au fost înregistrate la Spitalul de Copii din Beijing, de la începutul lunii octombrie, potrivit Radio Free Asia. 

În același sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat, miercuri, îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de cazuri de boli respiratorii în China şi a solicitat autorităților chineze mai multe detalii referitoare la cazurile de pneumonii și infecții respiratorii din ultima perioadă, conform CNN.

„Autoritățile chineze au atribuit această creștere ridicării restricțiilor Covid-19 și circulației unor agenți patogeni cunoscuți, cum ar fi gripa, mycoplasma pneumoniae (o infecție bacteriană comună care afectează de obicei copiii mai mici), virusul sincițial respirator (RSV) și SARS-CoV-2 (virusul care provoacă Covid-19)”, a precizat OMS, într-un comunicat.

Citește și: Românul, „frate” cu antibioticul. 25% dintre români au luat, în 2022, un antibiotic decontat

Organizaţia recomandă adoptarea unor „măsuri pentru reducerea riscului de boli respiratorii”. Ele sunt similare cu cele din timpul pandemiei de Covid-19 și includ vaccinarea, distanţarea faţă de pacienţi, izolarea în caz de simptome, testarea şi îngrijirea medicală în caz de necesitate, precum şi purtarea măştii de protecţie, dacă este cazul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te