Vaccinul anti COVID care va putea fi inhalat pe nas, în teste

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 14.09.2020 - 21:31

Un test pentru a vedea dacă un vaccin coronavirus administrat pe nas ar fi mai eficient decât unul administrat prin injecție începe în Marea Britanie.

SHARE

Într-un prim studiu, 30 de persoane vor inhala fie vaccinul Oxford, în prezent dezvoltat de AstraZeneca și în faza III de testare, fie vaccinul saRNA de la Imperial College London, Marea Britanie. Se crede că, vizând direct căile respiratorii, care reprezint[ unul dintre principalele puncte de intrare pentru virus, vaccinul ar putea produce un răspuns imun mai puternic.

Dacă se va întâmpla așa, oamenii de știință ar putea privi inhalarea ca o metodă alternativă pentru administrarea vaccinului, ceea ce ar putea extinde numărul persoanelor care pot fi vaccinate.

Liderul proiectului, Chris Chiu, de la Imperial College din Londra, a declarat pentru Newsweek că există dovezi care sugerează că vaccinurile administrate printr-un spray nazal pot ajuta la protejarea oamenilor în fața gripei, așa că acum verifică să vadă dacă este cazul și cu SARS-CoV-2, virus care cauzează COVID-19.

„Pandemia actuală este cauzată de un virus respirator, care infectează în primul rând celulele care din jurul nasului, gâtului și din plămânii", a declarat el într-un comunicat. Aceste suprafete sunt specializate și produc un raspuns imun diferit de restul corpului, deci este esențial să explorăm daca vizarea directă a căilor respiratorii poate oferi un răspuns eficient prin comparație cu un vaccin injectat în mușchi.

Pentru ambele vaccinuri, participanții vor fi împărțiți în câte două grupuri. Prmul primește o doză mică, medie sau mai mare. Celălalt va primi vaccinurile la doza optimă. Cercetările anterioare au sugerat că vaccinurile livrate direct în căile respiratorii necesită doze mai mici decât cele injectate în în mușchi.

Participanților li se vor analiza probe de sânge și nazale și vor fi supuși bronhoscopiilor pentru a obține probe din plămâni. Probele de sânge vor fi verificate pentru anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probele nazale vor fi verificate pentru anticorpi specializați numiți IgA, care ar indica faptul că vaccinurile au provocat un răspuns imun mai localizat.

„Acest studiu ne va spune dacă cele două vaccinuri primordiale din Marea Britanie pentru COVID-19 ar fi la fel de eficiente dacă sunt administrate prin inhalare, mai degrabă decât prin injecție”, a declarat Fiona Watt, președintele executiv al Consiliului de cercetare medicală.

„Va fi interesant să vedem dacă o versiune inhalată a vaccinului ar putea oferi o formă mai rapidă de protecție și dacă ar avea avantaje în ceea ce privește punerea unui vaccin la dispoziția unui număr mare de oameni. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele studiului.”

Robin Shattock, care conduce cercetările cu privire la vaccinul saRNA al Imperial College din Londra, a declarat că, în timp ce oamenii de știință din întreaga lume lucrează pentru a dezvolta vaccinuri, majoritatea studiilor nu vor oferi nicio informație cu privire la gradul în care acestea determină un răspuns localizat în nas, gât și căi respiratorii.

„S-ar putea ca un grup să aibă vaccinul corect, dar metoda de livrare greșită și numai studiile de acest gen ne vor putea spune asta", a declarat cercetătoarea într-un comunicat. „Așteptăm cu nerăbdare să evaluăm diferite metode de livrare și să promovăm efortul științific global împotriva acestui virus".

Studiul vaccinului Oxford a fost oprit recent după ce unul dintre participanți s-a îmbolnăvit. Între timp a fost reluat, iar directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a declarat că este încă speranțe că vaccinul va fi gata până la sfârșitul anului.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te