În conformitate cu liniile directoare anunțate pentru un vaccin COVID-19, acesta va fi autorizat dacă este sigur și se dovedește eficient la 50% dintre cei care îl primesc.
Iar „eficient” nu înseamnă neapărat prevenirea îmbolnăvirii, ci reducerea la minimum a celor mai grave simptome, spun specialiștii.
„Cel mai probabil, vaccinul anti-SARS-CoV-2 va fi ca cel antigripal”, declară dr. Kathleen Neuzil, director al Centrului pentru Dezvoltarea Vaccinului de la Universitatea din Maryland.
„Adică, vaccinul respectiv poate sau nu împiedica oamenii să fie infectați cu virusul, însă îi va ține pe cei infectați în afara spitalului și a unităților de terapie intensivă”.
Vaccinul dezvoltat de Moderna și Institutele Naționale de Sănătate a fost considerat „promițător” într-un articol publicat în New England Journal of Medicine, iar două studii publicate în Lancet catalogau la fel vaccinurile dezvoltate de Oxford University și de către compania chineză CanSino.
Aceste vaccinuri au indus un răspuns imun la persoanele care participă la testele primare, dar acest lucru nu înseamnă întotdeauna succes în lupta împotriva unei boli.
De exemplu, oamenii de știință au dezvoltat recent un vaccin ce s-a dovedit promițător pentru un alt virus respirator. Vaccinul a generat anticorpi, dar nu a trecut de faza a treia a testării, în care trebuia să-ți dovedească eficiența.
Deși nu există nicio modalitate de a prezice ce urmează, spun specialiștii, prima rundă de testări ale vaccinurilor anti-COVID-19 nu va elimina nevoia impunerii măsurilor de sănătate publică, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea socială.
Dezvoltarea unui vaccin capabil să inducă „imunitatea sterilizantă” - adică capacitatea de a preveni virusul să provoace o infecție - necesită timp și cercetare, ceea ce s-ar putea să nu fie posibil în momentul de față pentru noul coronavirus, deoarece numărul morților continuă să crească, iar recesiunea devine mai profundă, afectând bugetele cercetării.
Cea mai mare problemă este că oamenii de știință încă nu știu cum funcționează imunitatea împotriva virusului SARSCoV2.
Aceste informații provin de obicei din studierea răspunsului natural al organismului la boli. Numărul de celule T și anticorpi neutralizanți care combat o infecție pot constitui un model pentru un vaccin. Dar noul coronavirus nu este „constant” în efectele pe care le produce.
Medicii au remarcat o gamă largă de răspunsuri imune la COVID-19. Unii pacienți produc niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți, în timp ce alții produc doar niveluri scăzute.
De asemenea, nu se știe sigur cât durează imunitatea - de la o infecție naturală sau la un vaccin. Iar scăderea anticorpilor în două-trei luni de la infecție este iarăși un motiv de îngrijorare.
A treia fază a studiilor clinice ar putea răspunde la unele dintre aceste întrebări. Moderna testează pe 30.000 de persoane în faza a treia, care a început luni.
Dacă va fi un vaccin 60% eficient, se va putea stabili ținta minimă pentru un răspuns imun.
Însă multe vaccinuri pot fi eficiente, chiar dacă oamenii de știință nu știu cantitatea de anticorpi necesară pentru a preveni infecția. Un vaccin bun este acela care va preveni faza gravă a bolii.