UNICEF va crea stocuri de peste jumătate de miliard de seringi

DE Andrei Mocanu | 20.10.2020 - 17:32
Foto Unicef

Demersurile preliminare – efectuate în parteneriat cu Gavi și OMS – vor include achiziționarea de recipiente pentru eliminarea în siguranță a seringilor, precum și identificarea echipamentelor frigorifice în vederea asigurării livrării eficiente a vaccinurilor.

SHARE

UNICEF anunță că a început deja pregătirile pentru livrarea rapidă, sigură și eficientă a viitorului vaccin anti COVID, prin achiziționarea și pre-poziționarea seringilor și a altor echipamente necesare.

Imediat ce vaccinurile împotriva COVID-19 trec cu succes de studiile clinice, sunt aprobate și primesc recomandarea de utilizare, va fi nevoie de tot atâtea seringi câte doze de vaccin vor fi produse. Pentru demararea preparativelor, anul acesta, UNICEF va face stocuri de 520 de milioane de seringi în depozitele sale, în cadrul unui plan mai amplu ce vizează 1 miliard de seringi până în 2021, pentru a acoperi cererea inițială și a se asigura că seringile sunt livrate statelor înaintea vaccinurilor împotriva COVID-19.

În 2021, presupunând că vor fi disponibile suficiente doze de vaccinuri împotriva COVID-19, UNICEF preconizează că va livra peste 1 miliard de seringi, în sprijinul eforturilor de vaccinare împotriva COVID-19, pe lângă cele 620 de milioane de seringi pe care UNICEF le va cumpăra pentru alte programe de vaccinare împotriva altor boli, precum rujeola, febra tifoidă și altele.

„Vaccinarea lumii împotriva COVID-19 va reprezenta una dintre cele mai de amploare acțiuni din istoria omenirii și va trebui să acționăm cât de repede ne permite producția de vaccinuri”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF, potrivit unui comunicat de presă.

„Pentru a acționa rapid pe viitor, trebuie să acționăm rapid acum. Până la finalul anului, vom avea deja peste jumătate de miliard de seringi pre-poziționate acolo unde pot fi expediate rapid și cu costuri mici. Asta înseamnă suficiente seringi pentru a face înconjurul lumii o dată și jumătate”. 

În baza îndelungatei colaborări dintre cei doi parteneri, Gavi va rambursa costurile efectuate de UNICEF pentru achiziționarea seringilor și a recipientelor pentru eliminarea lor în siguranță, care vor fi mai apoi utilizate în cadrul Facilității pentru acces global la vaccinuri împotriva COVID-19 (Facilitatea COVAX) și pentru alte programe de imunizare finanțate de Gavi, în caz de nevoie.

Pe lângă seringi, UNICEF cumpără și 5 milioane de recipiente pentru eliminarea în siguranță a acestora, astfel încât seringile și acele folosite să fie aruncate în siguranță de către personalul din unitățile medicale, prevenind astfel riscul de înțepare accidentală și de contractare a unor boli cu transmitere sangvină. Fiecare recipient are o capacitate de 100 de seringi. Astfel, UNICEF va achiziționa în paralel suficiente recipiente de acest gen pentru a acoperi întreaga cantitate de seringi.

Dispozitivele de injectare, precum seringile, și recipientele pentru eliminarea în siguranță au o durată de viață de cinci ani. Și timpii de livrare a acestor dispozitive sunt lungi deoarece reprezintă articole voluminoase ce trebuie transportate pe cale maritimă. Vaccinurile, sensibile la căldură, sunt transportate în mod normal mai repede pe calea aerului.

Pe lângă economisirea de timp, achiziționarea precoce a seringilor și a recipientelor pentru eliminarea în siguranță a acestora permite și reducerea presiunii asupra pieței și prevenirea unei eventuale creșteri vertiginoase a cererii în momentul în care vor fi disponibile vaccinurile.

În calitate de coordonator cheie al achizițiilor în cadrul Gavi, Alianța pentru vaccinuri, UNICEF este deja cel mai mare cumpărător de vaccinuri din lume, achiziționând peste 2 miliarde de doze de vaccin anual pentru imunizări de rutină și răspunsul la epidemii, în numele a aproape 100 de țări.

În fiecare an, UNICEF furnizează vaccinuri pentru aproape jumătate dintre copiii lumii, achiziționând și livrând în jur de 600-800 de milioane de seringi pentru programele de imunizare periodică. Odată cu vaccinurile împotriva COVID-19, aceste cifre vor crește probabil de trei sau patru ori, în funcție de numărul de vaccinuri împotriva COVID-19 ce vor fi produse și asigurate de UNICEF.

„Pe parcursul a două decenii, Gavi a ajutat alte 822 de milioane de copii din țările cele mai vulnerabile ale lumii să aibă acces la vaccinuri vitale, atât de importante”, a declarat Seth Berkley, director general al Gavi. „Acest lucru nu ar fi fost posibil fără parteneriatul nostru cu UNICEF, colaborare ce va juca un rol esențial și în activitatea desfășurată de Gavi în cadrul Facilității COVAX”.

Pentru a se asigura că vaccinurile sunt transportate și depozitate la temperatura potrivită, UNICEF, împreună cu OMS, identifică echipamentele frigorifice disponibile și capacitatea de depozitare la nivelul sectorului privat și celui public, pregătind totodată instrucțiunile necesare țărilor pentru preluarea vaccinurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te