Un renumit doctor român îți arată simptomele pentu cancerul de stomac și colon

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 10.02.2023 - 19:44
Doctor - Foto: pexels.com/Karolina Grabowska

Cancerul este principala cauză de deces la nivel mondial, iar cancerul de stomac și cancerul de colon se numără printre cele mai letale.

SHARE

Un renumit doctor român prezintă principalele simptome ale acestora și cum se poate lupta.

Cancerul este principala cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2020. Cele mai frecvente în 2020 (în ceea ce privește cazurile noi de cancer) au fost: sân (2,26 milioane de cazuri), plămâni (2,21 milioane de cazuri), colon și rect (1,93 milioane de cazuri), prostată (1,41 milioane de cazuri), piele (non-melanom, 1,20 milioane de cazuri) și stomac (1,09 milioane de cazuri).

Iar cele mai frecvente cauze de deces din cauza cancerului în 2020 au fost: plămâni (1,80 milioane decese), colon și rect (916 000 de decese), ficat (830 000 decese), stomac (769 000 de decese) și sân (685 000 decese).

Citește și: România merge la târgurile de turism de la Milano și Tel Aviv cu ouă încondeiate și olari

Simptomele cancerului de stomac și cancerului de colon

Radu Zamfir, unul dintre chirurgii români renumiți, care lucrează la Spitalul Fundeni, a vorbit într-un interviu despre simptomele cancerului de stomac și colon. 

„Ideal este să găsești pacientul în etapa cea mai incipientă a bolii, când tumora s-a dezvoltat doar pe mucoasă. Atunci tratamentul e mai simplu, poate fi și endoscopic, o rezecție endoscopică putând rezolva problema. 

Dar de obicei, la noi în țară, aceste neoplazii sunt găsite în stadii avansate care necesită rezecții de organ, uneori din cauza extinderii la organele învecinate necesitând și rezecții ale metastazelor din alte organe, cum ar fi cele hepatice.

Citește și: Hidroelectrica analizează construcția celui mai mare parc fotovoltaic din România: Putere: 1.500 MW

Dar pacienții trebuie convinși că există metode a de a lupta a cu cancerul în toate stadiile bolii. Evident, stadiul cel mai bun e cel în care leziunea poate fi rezolvată chirurgical, dar dacă nu se poate rezolva chirurgical leziunea, există chimioterapie, radioterapie care tratează aceste extinderi ale neoplaziei”, a explicat chirurgul Radu Zamfir.

Despre simptome, medicul a explicat că ar trebui să ne prezentăm la un control medical atunci când observăm o scădere în greutate inexplicabilă, paloare, lipsa poftei de mâncare, sau scaune cu sânge.

„Chiar și cei care nu au niciun fel de simptome ar trebui să înceapă totuși să facă o colonoscopie începând cu vârsta de 50 de ani deoarece cancerul nu ocolește pe nimeni”, a avertizat doctorul.

Dacă există rude de gradul I care au avut boala sau dacă există o polipoză familială, investigațiile ar trebui făcute mai devreme și mai des.

Radu Zamfir recomandă dieta mediteraneană bogată în pește, cereale integrale, legume

Printre factorii care favorizează îmbolnăvirea se numără alimentația haotică, alimentele procesate care au un conținut crescut de nitrozamine și nitrozamide, consumul exagerat de carnea roșie.

Cum cel mai simplu e să previi, dr. Zamfir recomandă dieta mediteraneeană bogată în pește, cereale integrale, legume care are rol protectiv împotriva cancerelor digestive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te