Un consilier onorific al ministrului Sănătății a renunțat, supărat: „Mă simt inutil”

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.03.2021 - 12:37
Un consilier onorific al ministrului Sănătății a renunțat, supărat: „Mă simt inutil”

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică, foarte activ în comunicarea pe tema COVID-19, a anunțat că a renunțat la funcția de consilier onorific al ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, deoarece expertiza sa nu a fost folosită.

SHARE

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, distribuie periodic clipuri video în care răspunde românilor la întrebări despre COVID-19, despre vaccinare sau despre importanța măsurilor de protecție sanitară. 

Vlad Voiculescu i-a oferit poziția de consilier onorific la Ministerul Sănătății. Joi, Răzvan Cherecheș a anunțat că renunță la poziția neplătită, deoarece experiența sa a fost „una amară”. 

„ieri mi-am înaintat demisia din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății (poziție neplătită). Experiența mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste).

Citește și: Medicul Flavia Groșan a râs de propriul tată pe Facebook pentru că n-a ascultat-o și s-a vaccinat

Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcția a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experiența consilierilor (aceasta a fost situația în cazul meu).

Nu consider că este cazul să rămân într-o funcție (chiar și una onorifică) dacă mă simt inutil”, a precizat Răzvan Cherecheș. 

Testare, comunicare, raportare

Profesorul afirmă că a semnalat Ministerului Sănătății că sunt 4 priorități în pandemie, dar nu a fost ascultat.

„Cele 4 aspecte pe care le-am semnalat de multiple ori ca fiind prioritare:

 • testarea – nu a fost implementată testarea antigenică rapidă gratuită (în continuare nu avem o imagine clară asupra situației)
 • comunicarea – reactivă și cu frecvență redusă (teoriile conspirației proliferează, ambiguitatea și incertitudinea au crescut)
 • raportarea transparentă a datelor a înregistrat un progres - un efort susținut și suplimentar este necesar în continuare
 • Institutul Național de Sănătate Publică – nereformat în continuare (peste 450 de oameni care generează un volum infim de dovezi și suport pentru practică)

Adevărul este că nu mai am răbdare – trăim vremuri de criză în care comunicarea Ministerului Sănătății cu populația trebuie să se întâmple zilnic!

Citește și: Deputatul AUR care a sărit la bătaie în Parlament, întreținut de nevastă. Câștiga 600 lei pe lună

Zilnic trebuie să se vadă ceva, zilnic trebuie să aflăm cum au progresat autoritățile!

Consider că trebuie să îmi expun liber opiniile științifice, din poziția de profesor universitar.

Rămân deschis să ajut voluntar oricui dorește să își fundamenteze deciziile pe dovezi științifice (indiferent de culoare politică)”, a precizat Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyau din Cluj.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.