Suedezul din spatele strategiei deschise a Suediei în fața COVID, promovat la OMS

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.09.2020 - 20:15
Johan Giesecke. Foto Newsweek.com

Unul dintre specialiștii care au propus pentru Suedia strategia „imunității de turmă” pentru gestionarea pandemiei COVID-19 a fost promovat de Organizația Mondială a Sănătății.

SHARE

El a fost votat în această poziție, care a fost apoi confirmată de OMS. În nouă său rol, Giesecke îl va consilia pe directorul general al organizației mondiale, Tedros Adhanom Ghebreyesus pe strategiile de răspuns la pandemie.

La începutul pandemiei de coronavirus, care a afectat până în prezent peste 25 de milioane de oameni din întreaga lume, Suedia a luat decizia controversată de a evita o închidere totală a activității, așa cum au optat mare parte dintre țările europene, inclusiv România.
 
Astfel, în timp ce multe alte țări au impus restricții maxime de circulație pentru ca oamenii să rămână acasă și să evite contactul social, Suedia nu a mers pe astfel de măsuri. În schimb, s-a bazat pe restricții voluntare - de exemplu, cerând oamenilor să lucreze de acasă acolo unde este posibil și să evite transportul public.

Prin această strategie, Suedia a dorit să obțină „imunitate de turmă”. Conceptul este folosit, de obicei, cu referire la vaccinuri și se referă la faptul că atunci când o anumită proporție de persoane este vaccinată, este protejată de boală toată populație, inclusiv cei nevaccinați.

În cazul COVID-19, unde nu există vaccin disponibil în prezent, notează Newsweek, imunitatea colectivă presupune ca virusul să fie lăsat să se răspândească , astfel încât populația să acumuleze imunitate naturală, cel puțin pe termen scurt.

Giesecke a fost epidemiologul statului suedez între 1995 și 2005. Este considerat un mentor al lui Anders Tegnell, care a preluat rolul în 2013.

E-mailurile din martie ale celor doi specialiști au devenit publice în august și arată cum au discutat despre imunitatea de turmă ca soluție pentru a limita răspândirea virusului în Suedia.

Un e-mail de la Giesecke spunea: „Cred [că] virusul va trece ca o furtună peste Suedia și va infecta practic pe toată lumea într-una sau două luni ... Cred că mii sunt deja infectați în Suedia ... totul se va încheia atunci când atât de mulți vor fi infectați și, prin urmare, vor deveni imuni, încât virusul nu mai va mai avea unde să se mai răspândească (așa-numita imunitate a turmei). "

În mai, specialistul scria în revista medicală The Lancet că după părerea sa „toată lumea va fi expusă” la virus la un moment dat și că „majoritatea oamenilor se vor infecta”, dar mulți vor avea simptome slabe sau ușoare.

„Putem face foarte puțin pentru a preveni această răspândire: blocarea ar putea întârzia o perioadă cazurile severe, dar odată ce restricțiile vor fi eliminate, cazurile vor reapărea. Aștept ca atunci când vom număra decesele cauzate de COVID-19 în fiecare țară, peste un an de acum, cifrele vor fi similare în toate, indiferent de măsurile luate."

Articolul său a primit un răspuns din partea unui grup de oameni de știință, care au ridicat mai multe probleme cu privire la afirmațiile lui Giesecke. Ei au spus că ideea că oprirea răspândirii coronavirusului este „inutilă” prin introducerea unor restricții majore de circulație nu ține cont de țările în care acest lucru a fost realizat cu succes, precum Noua Zeelandă.

De asemenea, oamenii de știință au arătat că este „cinic” ceea ce propune suedezul, deoarece acest lucru sugerează că eforturile de a dezvolta medicamente și tratamente nu ar însemna nimic.

Suedia a raportat, la 2 septembrie, 84,532 de persoane infectate cu coronavirus, la o populație de doar 10 milioane de locuitori. 5,820 dintre acestea au decedat. Raportat la populație, cifrele sunt mult mai proste decât ale României, care are 89,891 de bolnavi de COVID-19 și 3,721 decese la 20 de milioane de locuitori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te