STUDIU Doar 10% dintre bolnavii de cancer din România știu să se protejeze de COVID-19

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 14.01.2021 - 15:49
Foto Ivan Samkov/Pexels

Bolnavii de cancer prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme grave și de a ajunge la terapie intensivă dacă se infectează cu Sars-COV 2. Cu toate acestea, puțini pacienți știu care sunt pericolele și cum să se protejeze, arată un studiu românesc.

SHARE

Rata de mortalitate în rândul bolnavilor de cancer care se infectează cu COVID-19 este mai mare decât în cazul pacienților care nu suferă de această maladie.

În România sunt înregistrate în fiecare an peste 83.000 de noi cazuri de cancer, în condițiile în care în 2020 erau în atenția medicilor peste 200.000 de bolnavi oncologici.

Pandemia de coronavirus a venit cu un risc suplimentar pentru acești oameni care se luptau deja cu o maladie grea.

Cu toate acestea, doar 10,8% din participanții la un studiu efectuat de 17 medici in România aveau cunoștințe foarte bune despre simptomele infecției severe cu SARS-CoV-2, opțiunile de tratament și perioada de incubație.

Doar 44,3% dintre pacienți au identificat diareea ca semn al COVID-19, potrivit cercetării „Cunoștințe, atitudini și practici legate de focarul COVID-19 în rândul adulților români cu cancer: un sondaj național transversal”.

Doar o treime dintre pacienți (32,6%) au declarat că sunt „foarte îngrijorați” de infectarea cu noul coronavirus, deși mai mult de două treimi dintre participanți (68%) au recunoscut că, într-adevăr, a avea cancer reprezintă un risc suplimentar de infecție cu SARS-CoV-2.

În acest context, doar 27,8% au declarat, la momentul efectuării studiului, că nu vor să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2.

Un procent mic (8,8%) credea că riscul de infecție justifică întârzierea/oprirea tratamentului oncologic până după pandemie.

Aproximativ jumătate dintre participanți (55,5%) au declarat că respectă toate măsurile de protecție împotriva infecției cu coronavirus enumerate în chestionarul pus la dispoziție de medicii români.

Mulți cred că știu mai mult decât știu de fapt

Totuși, afirmă cercetătorii, bolnavii de cancer participanți la studiul efectuat în România au cunoștințe mai puțin decât se așteptau despre SARS-CoV-2. De asemenea, nu au comportamente adecvate de prevenire, căci au încredere limitată în eficacitatea lor. 

Și, cel mai grav, prezintă un nivel scăzut de încredere în sursele de informații oficiale.

Doar 172 de pacienți (10,8%) au răspuns corect la toate cele 12 întrebări utilizate în cadrul cercetării pentru a calcula un scor, între 1 și 12, ale cunoștințelor generale exacte ale coronavirusului, în timp ce 283 (17,8%) au dat răspunsul corect la 11 din 12 întrebări.

Dintre simptomele infecției cu SARS-CoV-2 pe care oamenii le recunosc au fost febră (86,7%), tuse (84,3%) și dispnee sau dificultăți de respirație (80,3%).

Procentul de participanți care și-au evaluat cunoștințele despre coronavirus ca fiind foarte bune a fost aproape de două ori mai mare decât procentul subiecților care aveau cu adevărat cunoștințe foarte bune (18,8% față de 10,8%).

Cea mai semnificativă diferență între nivelurile percepute și adevărate de cunoștințe a fost observată la grupul de pacienți care au considerat că au cunoștințe bune.

42,7% au crezut asta. În realitate, doar 17,8% au obținut un scor corespunzător privind cunoștințele, când au răspuns la chestionar. 

În total, 2050 de pacienți cu cancer au fost invitați să ia parte la studiu, dintre care 237 au refuzat participarea și 228 au acceptat să participe, dar nu au returnat chestionarul completat. Cu 1585 de pacienți care au finalizat studiul, rata de cooperare a fost de 77,3%.

Pacienții au fost din București, Timișoara, Craiova, Constanța, Cluj-Napoca și Iași.

Studiul a inclus 1.585 de pacienți între 17 și 87 de ani, cu o vârstă mediană de 60 (SD = 11,4) și un raport de sex de 0,7 bărbați la femei.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.