Studiu: Booster-ul cu vaccin Pfizer protejează împotriva Omicron

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 21.01.2022 - 18:58
Studiu: Booster-ul cu vaccin Pfizer protejează împotriva Omicron. / Foto: ec.europa.eu

A treia doză de vaccin ARNm de la Pfizer-BioNTech împotriva SARS-CoV-2, administrat după două doze ale acestui vaccin sau după două doze de CoronaVac (cu virus inactiv), oferă protecţie împotriva variantei Omicron, relatează EFE.

SHARE

Este ceea ce au demonstrat două studii publicate săptămâna aceasta de Nature Medicine după analizarea răspunsului anticorpilor la infecţie de către persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Primul dintre ele, realizat de cercetători de la Universitatea din Hong Kong pe un grup de 30 de persoane cu vârsta medie de 48,9 ani a analizat diferenţele dintre răspunsurile anticorpilor la infecţia originală sau la varianta Omicron.

Cercetătorii au descoperit că două doze de vaccin de la Pfizer sau CoronaVac ofereau puţină imunitate anticorpilor neutralizanţi împotriva infecţiei cu Omicron, inclusiv la o lună după vaccinare.

Citește și: Profesor de filosofie, la ore: Bărbaţii „sunt Dumnezeu pe pământul ăsta”, iar femeile, „handicapate”

Totuşi, după completarea celor doze de vaccin cu supra-rapelul de la Pfizer, noua doză a oferit o imunitate acceptabilă (definită ca niveluri de anticorpi suficienţi pentru a obţine o protecţie de peste 50% împotriva SARS-CoV-2) la o lună după administrare.

Experţii au constatat de asemenea că trei doze de la Pfizer generau niveluri medii de anticorpi împotriva Omicron, dar cu o treime mai mari decât cei generaţi de două doze de CoronaVac plus o doza booster de la Pfizer, în timp ce trei doze de CoronaVac nu generau suficienţi anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron.

În al doilea studiu, Akiko Iwasaki, de la Universitatea Yale, din Connecticut (SUA), a fost analizată eficienţa unui plan de vaccinare urmat de 101 de persoane (70 % femei cu vârsta medie de 40,4 ani) din Republica Dominicană.

Citește și: Sindicaliștii STB, scoși în stradă de PSD. Cât câștigă un șofer, cu tot cu sporuri și bonusuri

Aceste persoane au primit două doze de vaccin CoronaVac urmate, la cel puţin patru săptămâni distanţă, de o doză booster de la Pfizer. Pacienţii care au primit această combinaţie de vaccinuri au prezentat niveluri ridicate de anticorpi specifici împotriva virusului.

Deşi neutralizarea variantei Omicron nu s-a putut detecta la cei care au primit doar două doze de CoronaVac, doza booster de la Pfizer a crescut de 1,4 ori nivelul anticorpilor împotriva Omicron.

Studiul a relevat şi că infectarea prealabilă cu SARS-CoV-2 nu a ridicat considerabil nivelul de anticorpi între participanţii care au urmat planul de vaccinare cu seruri mixte.

Autorii subliniază că aceste descoperiri evidenţiază capacitatea variantei Omicron de a eluda imunitatea indusă de vaccin sau de infecţie şi fac apel la vaccinarea cu cea de-a treia doză, sau booster, pentru a combate variantele emergente ale SARS-CoV-2.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te