VIDEO „Spitalul viitorului“

DE Ramona Ursu | Actualizat: 19.08.2018 - 10:39

Acela a fost momentul în care amândouă au înțeles că se pregăteau să construiască o clădire nouă în care să existe saloane moderne, toalete, oncologie, radioterapie, care să poată fi conectată la spitalul vechi, dar care avea să târâie după ea un cadavru.

SHARE

Un bloc operator complet ieșit din uz. „Francezii s-au șocat văzând această parte a spitalului. Cum blocul operator nu făcea parte din proiectul nostru, ne-au spus ce ar trebui să facem acolo, însă fără să-l lege de planurile noastre. 

Cu tot raportul pe care ni l-au dat acești specialiști ne-am dus la conducerea spitalului și am zis: «Ori ne dați un teren corespunzător și facem totul așa cum trebuie, ori nu mai facem proiectul aici, pentru că nu vrem să improvizăm»“, își amintește Oana. Au reușit să convingă conducerea spitalului printr-o explicație simplă: „Trebuie să facem un spital al viitorului, așa nu veți mai putea funcționa mult timp și nu veți mai salva copiii“. 

În 2016, „Marie Curie“ a pus la dispoziția Asociației „Dăruiește Viață“ un teren de 1.200 de metri pătrați, în curtea instituției medicale, un spațiu suficient pe care, în acest an, a început construcția „spitalului viitorului“. Clădirea va avea 12.000 de metri pătrați construiți și șase etaje, exact cât are actualul spital. La subsol va fi radioterapia, prima secție din țară destinată copiilor.

 „Acum, micuții care au nevoie de radioterapie fie nu fac, pentru că nu au unde în România, fie, dacă au părinți suficient de bine informați și bătăioși, reușesc să meargă la tratament peste hotare“, explică coordonatoarele proiectului. Pe cele șase etaje vor fi amenajate secții de oncologie, hematologie, neurochirurgie, terapie intensivă și un departament de transplant medular. La ultimul etaj se va construi un bloc operator nou. 

Citește dosarul integral „Spitalul construit printr-un miracol”

„Noi facem un spital!“ în locul statului român”

„Dumnezeule, în ce ne-am băgat?“

Proiectul de suflet al miilor de români. Cum ne implicăm

Proprietarul „statul român“ a pus numai piedici

Din ceea ce povestesc Oana și Carmen, partea cea mai simplă pare cea de strângere de fonduri pentru noul spital. Drumul cel mai aprig a fost lupta cu instituțiile statului român. De fapt, statul, deși primește în dar un spital „ca afară“, în care nu investește niciun ban, a pus cele mai multe piedici proiectului demarat de „Dăruiește Viață“. Prima piedică pusă de stat a fost că, în actul de proprietate al terenului pus la dispoziție asociației, deținătorul este „statul român“. Dar nicio autoritate nu știa să explice cine este concret acest proprietar „statul român“. „Tot noi a trebuit să lămurim autoritățile, să batem la toate ușile, pentru că, altfel, nu obțineam avizele necesare. Deci, statul nu ne-a ajutat în niciun fel, din contră, ne-a încurcat chiar și prin faptul că se numește așa. Am aflat că acest proprietar greu de identificat este o bucățică din Ministerul de Finanțe, o bucățică din Primăria Capitalei, o alta de la primăria de sector“, spune Oana Gheorghiu. 

De aici, șase luni a durat doar să fie obținute toate cele 22 de avize necesare pentru eliberarea autorizației de construcție. 

„Toată lumea se miră că a durat doar șase luni, dar și așa este foarte mult, pentru că a trebuit să mergem la toate instituțiile pe care ni le puteam imagina și care se mișcă în reluare. Toate aceste instituții se mirau că Oana îi suna în cea de-a 30-a zi a lunii ca să întrebe de aviz, așa cum spune legea.Și de aici apăreau discuțiile. Ba că nu e șeful, ba că altul e în concediu, ba că nu e ștampila și tot așa. Dar i-am presat până ne-au dat toate avizele, a fost o bătălie pentru fiecare în parte“, povestește Carmen. 

De la Ministerul Sănătății, pentru acest proiect, Oana și Carmen nu au încercat să obțină nimic. Asta pentru că, până și un contract de parteneriat între „Dăruiește Viață“ și minister, similar cu cel semnat cu „Marie Curie“, s-a blocat la departamentul juridic. „Am și renunțat la acest parteneriat, pentru că nu era obligatoriu. Încă o dată statul ne încurca și am zis să stăm departe de el“, explică inițiatoarele proiectului.

Citește dosarul integral „Spitalul construit printr-un miracol”

„Noi facem un spital!“ în locul statului român”

„Dumnezeule, în ce ne-am băgat?“

Proiectul de suflet al miilor de români. Cum ne implicăm

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te