Schimbările climatice provoacă riscuri noi de sănătate, pe tot mapamondul

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.04.2024 - 20:36
Schimbările climatice provoacă riscuri noi de sănătate, pe tot mapamondul - Foto: Pexels/Marta Ortigosa
Schimbările climatice provoacă riscuri noi de sănătate, pe tot mapamondul - Foto: Pexels/Guillaume Falco

Schimbările climatice provoacă riscuri noi de sănătate, pe tot mapamondul. Consecințele schimbărilor climatice asupra sănătății pot include cancer, boli cardiovasculare, boli respiratorii, disfuncție renală.

SHARE

Schimbările climatice provoacă riscuri noi de sănătate, pe tot mapamondul. Consecințele schimbărilor climatice asupra sănătății pot include cancer, boli cardiovasculare, boli respiratorii, disfuncție renală și afecțiuni de sănătate mintală.

Un număr uimitor de lucrători, reprezentând mai mult de 70% din forța de muncă globală, este probabil să fie expuși riscurilor de sănătate legate de schimbările climatice și protecția existentă pentru securitatea și sănătatea în muncă.

Schimbările climatice provoacă riscuri noi de sănătate, pe tot mapamondul

Aceştia se luptă să țină pasul cu riscurile rezultate, potrivit unui nou raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

Raportul, numit "Asigurarea securității și sănătății la locul de muncă, într-un climat în schimbare", spune că schimbările climatice au deja un impact grav asupra securității și sănătății lucrătorilor din toate regiunile lumii.

OIM estimează că peste 2,4 miliarde de lucrători (dintr-o forță de muncă globală de 3,4 miliarde de lucrători) sunt susceptibili a fi expuși la căldură excesivă, la un moment dat, în timpul activității lor, conform celor mai recente cifre disponibile (2020).

Citeşte şi: Ce boli grave poți face dacă nu dormi destul? Un somn bun poate prelungi viața cu peste 20 de ani

Când este calculată ca pondere din forța de muncă globală, proporția a crescut de la 65,5%, la 70,9%, din anul 2000.

Raportul estimează că 18.970 de vieți și 2,09 milioane de ani de viață, ajustați în funcție de dizabilități, se pierd anual, din cauza celor 22,87 milioane de leziuni profesionale care sunt atribuite căldurii excesive.

Ca să nu mai vorbim despre cei 26,2 milioane de oameni din întreaga lume, care trăiesc cu o boală renală cronică legată de stresul termic la locul de muncă (cifre 2020).

Citeşte şi: VREMEA Țara din Europa unde „cea mai ridicată” temperatură este minus 20 grade. S-a ajuns și la -37C

Cu toate acestea, impactul schimbărilor climatice asupra lucrătorilor depășește cu mult expunerea la căldură excesivă, se arată în raport, creând un cocktail de pericole care duce la o serie de condiții de sănătate periculoase.

Raportul notează că numeroase condiții de sănătate ale lucrătorilor au fost legate de schimbările climatice, inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare, bolile respiratorii, disfuncția rinichilor și afecțiunile de sănătate mintală.

Citeşte şi: Iohannis: „România este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice”

Impactul include:

- 1,6 miliarde de lucrători expuși la radiații UV, cu peste 18.960 de decese legate de muncă anual, din cauza cancerului de piele nonmelanomic.

Foto: Pexels/Guillaume Falco

- 1,6 miliarde probabil să fie expuși la poluarea aerului la locul de muncă, ducând la până la 860.000 de decese legate de muncă, în rândul lucrătorilor în aer liber, anual.

Pesticidele în acţiune

- Peste 870 de milioane de muncitori din Agricultură, probabili să fie expuși la pesticide, cu peste 300.000 de decese atribuite anual otrăvirii cu pesticide.

- 15.000 de decese legate de muncă în fiecare an, din cauza expunerii la boli parazitare, transmise de vectori.

„Este clar că schimbările climatice creează deja pericole suplimentare semnificative pentru sănătate, pentru lucrători”, a declarat Manal Azzi, șeful echipei de profil de la OIM.

„Este esențial să luăm în considerare aceste avertismente. Considerațiile privind siguranța și sănătatea în muncă trebuie să devină parte a răspunsurilor noastre la schimbările climatice – atât ca politici, cât și ca acțiuni.

Lucrul în medii sigure și sănătoase este recunoscut ca unul dintre principiile și drepturile fundamentale ale OIM, la locul de muncă. Trebuie să ne îndeplinim acest angajament, în legătură cu schimbările climatice, la fel ca în orice alt aspect al muncii”, a explicat Azzi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te