România rurală: localități unde rata de infectare depășește procentul vaccinaților COVID. Și cu 3%

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.10.2021 - 12:23
România rurală: localități unde rata de infectare depășește procentul vaccinaților COVID. Și cu 3% / Ro vaccinare
România rurală: localități unde rata de infectare depășește procentul vaccinaților COVID. Și cu 3% / Ro vaccinare

Numărul persoanelor care se vaccinează doboară noi recorduri. Totuși, stasticile arată că, în mediul rural, situația trebuie îmbunătățită.

SHARE

Un număr record de 150.639 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 111.033 reprezintă prima doză, 11.635 - doza a doua şi 27.971 - doza a treia, a informat, marţi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Aceste cifre vin, totuși, în contextul în care valul 4 al pandemiei nu a ajuns la apogeu.

Citește și: Certificatul verde poate deveni obligatoriu pentru profesori, învățători și personalul medical

Nu mai puțin de 14.950 de cazuri de CVID-19 au fost raportate în ultima zi, conform datelor anunțat miercuri dimineața de către Grupul de Comunicare Strategică. Tot în ultima zi a fost raportate 512 decese, din care patru din trecut.

În comunele și satele din România, procentul celor care s-au vaccinat, este, în general, cu doar 10% mai mare decât procentul celor infectați. Sursa: https://econ.ubbcluj.ro/coronavirus/

O monitorizare Newsweek România a găsit localități unde procentul persoanelor infectate cu COVID este mai mare decât al celor care s-au vaccinat.

Citește și: Părinții vaccinați care au copii de peste șapte ani, infectați cu Covid, nu primesc concediu plătit

Măgești (Bihor): rata de vaccinare – 11,3%, rata de infectare – 12,9%

Sinești (Ialomița): rata de vaccinare – 10,6%, rata de infectare – 11,%

Crângu (Teleroman): rata de vaccinare – 9,7%, rata de infectare – 12,4%

Gogoșari (Giurgiu): rata de vaccinare – 7,4%, rata de infectare – 10,9%.

Giurgiu este un județ „fruntaș” la acest capitol. Newsweek a găsit și alte localități: Răsuceni, Izvoarele, Stănești, Putineiu, Toporu unde procentul persoanelor infectate îl depășește pe cel al vaccinaților.

Cocu (Argeș): rata de vaccinare – 8,8%, rata de infectare – 10,9%

Dochia (Neamț): rata de vaccinare – 6%, rata de infectare – 8,1%.

 

Autoritățile cunosc problema

„În cursul zilei de ieri a avut loc o ședință în format online, împreună cu domnul ministru al sănătății, Cseke Attila, cu domnul secretar de stat Andrei Baciu și cu reprezentanții asociațiilor de primari din România, în care am încercat să evaluăm care este situația actuală cu campania de vaccinare, în mod deosebit în mediul rural și care sunt soluțiile pentru a intensifica campania de vaccinare în rural. În urma discuțiilor, este evident că avem câteva variante de lucru. Pe de o parte, acolo unde sunt cabinete de medicină de familie, unde există medic de familie, ideal este să activăm acel cabinet de medicină de familie pentru accesul oamenilor la vaccinare. De asemenea, o altă variantă este să trimitem echipe mobile care să vaccineze în spații puse la dispoziție de comunitatea locală, de consiliul local, însă această solicitare să se facă în urma unor acțiuni de informare, care să fie premergătoare acțiunii de vaccinare propriu-zise.

 De asemenea, în perioada următoarelor două săptămâni avem posibilitatea să înrolăm în echipele mobile personalul din unitățile de învățământ care în momentul de față se află în vacanță, personalul medico-sanitar din școlile care se află în vacanță și atunci am putea să venim cu o resursă umană suplimentară pe partea de echipe mobile și, de asemenea, o altă variantă este acolo unde, desigur, se poate să asigurăm transportul doritorilor către centrele de vaccinare aflate în proximitatea comunității respective. Sunt modalități care sunt folosite și în celelalte țări europene. Pentru mediul rural, sunt aceste trei variante, echipe mobile, vaccinarea în cabinetele de medicină de familie sau transportul doritorilor către centrele de vaccinare apropiate. Noi sperăm ca intenția de vaccinare și în rural să crească în perioada următoare, tocmai pentru a putea avea o rată mai bună de acoperire vaccinală și în mediul rural, acolo unde știm că sunt, în general, persoane vulnerabile, persoane vârstnice care locuiesc singure și care au un acces dificil la serviciile medicale”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te