România, 4,5 miliarde de euro fonduri europene pentru sănătate. Prioritar: Institutul Cantacuzino

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 27.04.2020 - 17:59
Marcel Boloș. Foto: pagina oficială Facebook

Programul Operaţional de Sănătate ar putea deveni funcţional din primul trimestru al anului viitor şi România va putea accesa 4,5 miliarde de euro. Banii, pentru Institutul Cantacuzino și spitalele regionale.

SHARE

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a declarat că prin Programul Operaţional de Sănătate (POS), primul astfel de program al UE dedicat exclusiv sănătății, vor putea fi accesate 4,5 miliarde de euro, suma propusă de România pentru finanţarea serviciului public de sănătate.

„Accesarea banilor depinde de beneficiarii noştri, de către unităţile sanitare din România. Ne pregătim împreună cu unităţile sanitare să accesăm cât mai bine şi mai eficient în folosul pacienţilor şi în folosul populaţiei beneficiare de servicii de sănătate“, a explicat Marcel Boloş, la Digi24.

Ministrul Fondurilor Europene a arătat că prioritar, la finanțarea din acest program, este Institutul Naţional „Cantacuzino”, care va fi reactivat pentru producerea de vaccin în România.

„Încercăm să asiguram fondurile necesare astfel încât vaccinul tetravalent să fie folosit în interesul pacienţilor noştri. Aceasta va fi o primă direcţie de acţiune a cercetării în domeniul medical (…) Mai avem şi alte direcţii de acţiune în Programul Operaţional de Sănătate care ţin de educaţia cadrelor medicale şi utilizarea echipamentelor de către cadrele medicale, iar o componentă importantă este cea legată de infrastructură.

Pe lângă cea de spitale regionale avem în vedere şi intervenţiile care privesc infrastructura spitalelor judeţene şi mai ales a echipamentelor din blocurile operatorii din zonele de imagistică sau cele care sunt din secţiile de terapie intensivă inclusiv cele care privesc unităţile de primiri urgenţe.

Toate sunt înglobate în Programul Operaţional de Sănătate pe care o să îl prezentăm în perioada următoare în spaţiul public, să fie pe înţelesul tuturor, care sunt beneficiile pe care România încearcă să le obţină din această alocare, una dintre cele mai mari poate chiar cea mai mare pe care România caută să o obţină într-un domeniu atât de important al sănătăţii publice şi prin care încercam să creştem standardele de calitate”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Demnitarul a precizat că din POS vor putea fi finanțate și trei spitale regionale, la Cluj, Iaşi şi Craiova, pentru care vor fi alocați 1,166 miliarde de euro.

Prima etapă din construcția celor trei spitale se referă la negocierea cu Comisia Europeană, până la finele anului 2020, astfel încât POS să fie operaţional din primul trimestrul al anului 2021.

„Spitalele regionale îşi vor putea urma cursul în această perioadă de derulare a procedurilor de achiziţie publică, astfel încât după încheierea contractelor de finanţare să putem continua cu proiectele tehnice de execuţie şi alocările de bani pentru execuţia de lucrări. Execuţia depinde de procedurile de achiziţie publică pe care le vom derula, dar pot să confirm că ar putea să înceapă cu anul 2021 cel puţin contractele de execuţie lucrări şi de încheierea proiectelor tehnice de execuţie", a adăugat Marcel Boloș, citat de Agerpres.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te