Un mesaj controversat al unui manager de spital din județul Ilfov i-a intrigat pe medicii rezidenți care după ce învață să practice medicină în spitalele din România, pleacă fără nicio remușcare în altă țară.
Dr. Alina Ion reamintește că statul român cheltuie bani mulți cu pregătirea unui specialist în medicină, în școală. Iar după ce termină facultatea, rezidentul primește bani să învețe în continuare. Iar acum se vorbește despre bani mulți. Cu toate acestea, mulți aleg să plece din țară.
Alții uită pentru ce au vrut să se facă medici și nu au un comportament corespunzător cu pacienții.
Zeci de mii de medici români profesează în prezent în cele mai dezvoltate state, precum Germania, Franța, Belgia, Marea Britanie.
Reacția unui manager de spital la comportamentul rezidenților plătiți cu bani grei: ”Susținem cu bani grei specialiștii celor mai bogate țări ale lumii”
Dr. Alina Ion, managerul Spitalului Sf Sava din Pantelimon, județul Ilfov, spune că rezidenții primesc bani în timp ce se pregătesc să fie specialiști, iar aceștia ar trebui să aibă două alternative în cazul în care vor să plece în strănătate, fie să profeseze o perioadă de timp
în România, ”o perioadă minimă egală cu durata rezidențiatului, a specializării pe care a efectuat-o pe bani publici”, fie ”să primească certificatul de bune practici în vederea practicării profesiei de medic în afara țării doar după ce achită statului român cheltuielile cu școlarizarea pe durata rezidențiatului”.
”Sute de milioane de euro cheltuiește statul român cu școlarizarea medicilor. Dacă în 1990, în România profesau în jur de 39.000 de medici, în ultimii zece ani, țara noastră a pierdut 40.000 de medici, care au ales să plece în străinătate, după ce și-au încheiat studiile de specialitate.
Altfel, înseamnă că noi, țara aflată pe penultimul loc din Uniunea Europeană, din punct de vedere al nivelului de trai, susținem cu bani grei specialiștii în medicină din cele mai bogate țări ale lumii. 40.000 de medici români profesează astăzi în cele mai dezvoltate state, precum Germania, Franța, Belgia, Marea Britanie, și nu este deloc corect”, a scris Dr. Alina Ion pe pagina ei de Facebook.
Salariile mari ale medicilor, ”pentru combaterea migrației”
Într-adevăr, medicii au acum salarii foarte mari. Newsweek a scris că sunt chiar de patru ori mai mari față de ale unui profesor.
La solicitarea Newsweek România, Ministerul Muncii a explicat diferențele salariale dintre cele două categorii de bugetari.
Ministerul spune că la baza salarizării de azi stă „Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare care a fost adoptată de către Parlamentul României, în urma consultării ordonatorilor principali de credite pe fiecare familie ocupațională și a partenerilor sociali (confederațiile sindicale și patronale”.
reșterile salariale „au fost stabilite pornind de la principiul ierarhizării acestora atât pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu, în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, precum și între domenii de activitate diferite”.
Ministerul recunoaște că în cazul medicilor s-a făcut o excepție.
„Există unele excepții de la ierarhia descrisă mai sus, cum ar fi funcția de medic, care are salarii de bază sensibil mai mari decât ale tuturor celorlalte funcții de execuție. Această reglementare a fost rezultatul priorităților din Programul de Guvernare 2017–2020, care a avut în vedere stoparea fenomenului de migrare a acestor categorii de bugetari în afara țării, întrucât salarizarea slabă a acestora și tentația unui loc de muncă bine plătit în străinătate au condus, printre altele, la un exod al personalului medical în străinătate”, potrivit răspunsului oferit pentru Newsweek.
Citește și: Venitul unui medic, de patru ori cât al unui profesor. Asistenta, dublu față de un profesor debutant
Mesajul a stârnit un val de reacții negative
Mesalul medicului de al Spitalul Sfântul a stârnit un val de reacții negative. Cei mai virulenți sunt, se pare, medicii rezidenți care au comentat la postare cu mesaje acuzatoare la adresa dr. Alina Ion.
”Matale oi fi director la nu stiu ce spital, dar n-ai făcut facultatea de medicină, ci psihologia la o facultate particulară. Știm cam cum se iau examenele la particular. Și mai știm și cine ajunge pe acolo, cei care nu au fost în stare să intre la stat. De aici și baterea de câmpi din această postare.
Pentru că este o batere de câmpi. Medicii rezidenți nu sunt studenți care doar au de învățat, medicii rezidenți în afară de a învăța, ghici ce! MUNCESC cot la cot cu medicii specialiști! Matale ce ceri? Să muncească gratis? Munca patriotică adică, ca pe vremea comuniștilor!”, i-a răspuns un comentator la postarea sa.
”Vă scăpa niște informații. Medicii rezidenți nu sunt plătiți ca să se pregătească, medicii rezidenți sunt plătiți pentru munca lor efectivă în spital.
Dacă nu au responsabilitate integrală pentru actul medical pe care îl realizează, nu înseamnă că nu au niciun fel de responsabilitate, ci una corespunzătoare funcției lor, că orice funcție din grila de salarizare. Această atitudine de desconsiderare a muncii lor este unul din motivele pentru care se pleacă din sistem”, a scris altcineva.
Medicul Alina Ion le-a răspuns că nu au ce căuta în această profesie.
”Scriu acest comentariu cu un gust deosebit de amar. Cei mai virulenți comentatori la postarea mea actuală sunt medicii rezidenți. Și nu vorbesc despre forța argumentației, ci despre agresivitatea în limbaj, despre termenii pe care îi folosesc, despre jignirile pe care le aduc.
Sunt uimită! Lipsiți de argumente, dar plini de ură. Lipsiți de decență, bogați în epitete. Lipsiți de informare, dar aprigi în a aduce acuze oricui ar îndrăzni să-i contrazică.
Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, vă considerați medici?
Medic nu trebuie să scrie doar pe o diplomă, ci pe sufletul vostru! Eu cred că un medic trebuie să fie pâinea lui Dumnezeu.
Să aibă răbdare și să fie calm, să fie cald și empatic, să nu fie niciodată mânios, furios, arogant și nesimțit. Niciodată, în nicio circumstanță! Dr. N.Paulescu spunea așa:
”Îngrijiți pe bolnav, nu ca pe propriul frate, ci ca pe Dumnezeu”. Găsiți mai jos postarea. Vă regăsiți în preceptul lui Paulescu? Aveți vreun punct comun?
Doamnelor, domnișoarelor și domnilor rezidenți, care v-ați dezlănțuit aici ca o haită de lupi, gata să mă sfâșiați doar pentru că am exprimat o opinie contrară opiniei voastre, ar fi trebuit să reacționați ca niște oameni educați pentru a îngriji bolnavi, nu-i așa?!
Gândiți-vă dacă este normal modul în care reacționați. Ce veți face când un bolnav în fază terminală vă va prinde și vă va strânge de mână, într-un ultim spasm? Îl veți plesni? Veți urla la el? Îl veți face prost, așa cum v-ați permis să mă faceți pe mine?!
Nu aveți ce căuta în această profesie nobilă, dacă nu știți să vă stăpâniți furia, dacă nu știți să fiți blânzi și răbdători. Sunt dezamăgită de voi! Sincer, ca manager de spital, eu nu v-aș angaja niciodată ca medici. Niciodată!”, a spus medicul, precizănd că a șers ”toate comentariile care au depășit limita bunei cuviințe”.
”Găsiți-le dumneavoastră loc la stat”
Unalt comentator scrie că salariile medicilor rezidenți sunt mult mai mici față de cele prezentate de medic. Și că mulți cu specializări ca natomopatologie, neonatologie, infecțioase nu găsesc loc nici la privat.
”Doamnă, habar n-aveți ce vorbiți! Știți cât este salariu unui medic rezident incepând cu anul întâi? Sigur nu! Este 5700 de lei brut, calculați cât are netul, adică cât ia în mână, dacă nu, ați auzit de Google?dați o căutare că i simplu, acolo găsiți lista de salarii.
Nu mai dezinformați oamenii, nu creați ură față de rezidenți , unii la fel că dumneavoastră îi fac să plece. Este adevărat că pot avea salarii până la 10000 (brut nu net) de lei dar în funcție de specialitate unde li se adaugă sporuri.
Dar, spuneți tot doamnă, că ei fac stagiile și pe secții unde nu au nici un fel de spor și unde iau 4000 în mâna, în loc de 6000.. .
Faceți dumneavoastră ceva și oferiți le chirie la prețuri decente, că nu toți sunt prunci de medici sau de bani gata, că după ce și plătesc chiria mai rămân cu 2000 în mână.
La faceți dumneavoastră ceva și după ce și termină rezidențiatul găsiți-le loc la stat (unde-i cald și bine) să nu mai alerge din ușă în ușă pe la privați, cu miloaga. Le oferiți dumneavoastră posturi la cei cu specialitatea, gen anatomopatologie, neonatologie, infecțioase..astea care au 10 medici Într-un orășel mic să zicem?
Ce o să faceți cu ei ? că nici la privat nu vor prea găsi posturi! După ce găsiți răspunsuri la întrebările astea (puține de altfel) atunci aruncați vorbe, da?”, se arată în mesaj.
Postarea medicului are peste 100 de comentarii, toate negative.