Medicul Fan-Yun Lan de la Școala de Sănătate Publică Harvard și colegii săi au realizat un studiu transversal într-un singur magazin alimentar din Massachusetts, în luna mai a acestui an. Cercetătorii au descoperit că 20 la sută din cei 104 lucrători testați pentru COVID-19 au avut rezultate pozitive; iar 76 la sută din cazurile pozitive au fost asimptomatice.
Rezultatele pozitive pentru SARS-CoV-2 au fost mai multe în rândul angajaților cu expunere directă la clienți. Prevalența anxietății și depresiei la angajații din magazinele alimentare a fost de 24 și respectiv 8 la sută. Studiul a făcut asocierea între infecția cu SARS-CoV-2, riscul de expunere și sănătatea mintală în rândul lucrătorilor din domeniul comerțului cu amănuntul.
,,În acest eșantion din magazin am găsit o rată considerabilă de infecție SARS-CoV-2 în rândul lucrătorilor din alimentație, care erau asimptomatici. Angajații cu expunere directă la clienți au fost de cinci ori mai predispuși să aibă rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2 față de ceilalți, iar lucrătorii capabili să practice distanțarea socială în mod constant la locul de muncă au avut un risc semnificativ mai mic de anxietate sau depresie”, au declarat autorii studiului, potrivit MedicineNet.com, citat de 360medical.ro.
Pacienții COVID-19 asimptomatici pot contamina suprafețele la fel de mult ca cei simptomatici, au arătat în vară cercetătorii chinezi. Oamenii de știință au prelevat probe de pe mai multe suprafețe, dar și din aerul a șase unități de îngrijire intensivă în care erau 13 pacienți COVID-19 confirmați de laborator – dintre care doi nu aveau simptome (aceștia s-au întors din străinătate și se aflau într-o secție de izolare din Chengdu, China).
Distribuie pe Facebook