Rafila: „Suntem în stare de alertă epidemiologică. Prefer recomandări decât restricţii”

DE Alin Crișan | 05.01.2023 - 19:11
Alexandru Rafila - Foto: Profimedia

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a declarat că România se află în stare de alertă în contextul creșterii cazurilor de gripă la nivel național.

SHARE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că în prezent România se află în stare de alertă epidemiologică în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii şi a cazurilor de gripă confirmate clinic, precizând că nu declară epidemie, întrucât ar presupune revenirea la "anumite restricţii", cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.

Citește și: FOTO O comună a construit cea mai modernă grădiniță din România: Se află între fabrici. Cum arată

Întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă România se află în stare de alertă epidemiologică, Rafila a răspuns: "Da, aşa o să o intitulăm, pentru că aşa este formulată. Instrucţiunea se va referi la o stare de alertă epidemică".

Ministrul a afirmat că săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie este a treia săptămână "epidemică".

"Este a treia săptămână epidemică. Ca să oficializăm această situaţie, o să declarăm o stare, o să emit o instrucţiune. Legea 95 îmi permite acest lucru (...) Conform prevederilor Legii 95, există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situaţie în care... Există o lege adoptată în timpul pandemiei, Legea 136, iar această lege generează automat, prin emiterea unui ordin de ministru, anumite restricţii. (...) Aţi văzut că abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale, să menţinem şcolile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină, de izolare, pentru că emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situaţie. Atunci, prefer să adoptăm, pentru că nu este o situaţie dramatică, este o situaţie - dacă vreţi - fără precedent în această perioadă. Aţi văzut că în alte perioade, de exemplu, în urmă cu 5 ani sau 10 ani, în luna februarie, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii. Am ajuns şi la 170.000 de cazuri de viroze respiratorii pe săptămână. Ea este mai devreme decât în alte perioade", a explicat Rafila.

Citește și: VIDEO Lipsă de respect față de Pele. Neymar și alte vedete ale Braziliei nu au fost la funeralii

El a spus că preferă emiterea de recomandări în loc de restricţii.

"Eu sunt un om echilibrat şi încerc să găsesc cele mai bune soluţii pentru protejarea sănătăţii publice, dar nu vreau să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuţii legate de carantină şi izolare pe care ar trebui să le ia autorităţile în cazul în care Ministerul Sănătăţii emite un astfel de ordin. Prefer recomandări decât restricţii", a susţinut ministrul Sănătăţii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te