Rafila: ”Sunt peste 600 de locuri libere la Medicina de familie”. Unde este cea mai mare concurență

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.11.2023 - 13:25
Unde este cea mai mare concurență la examenul de Rezidențiat 2023 Foto: Facebook/ Ministerul Sănătății- rol ilustrativ

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis duminică, la conferința de presă că, din acest an, la concursul de Rezidenţiat, au prioritate disciplinele deficitare, iar acum sunt peste 600 de locuri libere la Medicina de familie.

SHARE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat, duminică, într-o conferinţă de presă că, din acest an, la concursul de Rezidenţiat, au prioritate disciplinele deficitare, iar acum sunt peste 600 de locuri libere la Medicina de familie.

Rafila a precizat că duminică dau Rezidenţiatul peste 10.000 de absolvenţi de Medicină, dintre care 37 la sută concurează la Bucureşti.

Rafila: ”Sunt peste 600 de locuri libere la Medicina de familie”. Unde este cea mai mare concurență

”La Bucureşti concurează 37 la sută din cei peste 10.000 de candidaţi care încearcă să ocupe un post sau un loc la unul dintre cele 3 domenii majore, respectiv Medicină, Stomatologie şi Farmacie.
 
 
Concurenţa este diferită, este mai mică la Medicină - 1,32 candidaţi,  la Stomatologie - 4,23 şi peste 5 la domeniul Farmacie. Le urăm tuturor succes. Nu au fost incidente până în momentul de faţă, doar cineva a avut nevoie de asistenţă medicală”, a declarat Alexandru Rafila.
 
Ministrul Sănătăţii a explicat şi care sunt modificările la Rezidenţiat, începând cu acest an.
 
”În acest an a început o schimbare, în sensul că dincolo de oferta de pregătire din partea universităţilor, apropo de diversele specialităţi care sunt corelate cu capacitatea fiecărei discipline din cadrul acestor universităţi sau facultăţi de medicină de a pregăti medici rezidenţi, am început să acordăm prioritate specialităţilor deficitare, în sensul că probabil în acest an, vă dau un exemplu, avem cel mai mare număr din istorie de locuri la Medicina de familie, peste 600 de locuri.
 
Vrem să păstrăm acest trend şi să schimbăm această abordare în care pregătim medici în funcţie de capacitatea de pregătire a universităţilor încet-încet încât şi ele să îşi adapteze această capacitate, în funcţie de nevoile sistemului de sănătate”, a transmis Rafila.
 
 
Alexandru Rafila a subliniat că România pregăteşte medici în funcţie de ce are nevoie sistemul de sănătate din ţara noastră.
 
”Noi pregătim medici în funcţie de ceea ce are nevoie sistemul de sănătate din România, iar adaptarea universităţilor şi facultăţilor de medicină la acest proces este necesară, lucrăm împreună, avem acest parteneriat cu Organizaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie, participă şi facultăţile de la universităţile multi-sectoriale şi e clar că încet-încet o să avem şi o planificare mai bună în domeniul resurselor umane în sănătate”, a spus Rafila.
 
De asemenea, ministrul a adăugat că este preocupat de infrastructura medicală din România şi că problema salarizării a fost rezolvată într-o bună măsură.
 
”Pe de altă parte, ne preocupă dezvoltarea infrastructurii medicale încât condiţiile de muncă în România să fie atrăgătoare pentru tinerii medici. Salarizarea în bună măsură a fost rezolvată, dar condiţiile de muncă sunt esenţiale pentru practica medicală din ţara noastră”, a spus Rafila.
 

 

Peste 10.000 de candidați

Ministerul Sănătății organizează concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, cu o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

 Anul acesta s-au înscris la concurs un număr de 10.194 de candidați. Dintre aceștia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru domeniul medicină dentară și 2.130 pentru domeniul farmacie.

 Candidații au la dispoziție 4.327 locuri și posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară și 412 locuri și posturi pentru farmacie.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu, în centrul universitar respectiv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te